Bakgrunden är att ambulanssjukvårdarna har en så kort lunchrast, bara 25 minuter. Egentligen är tanken att de, om de befinner sig på Södersjukhuset, då ska få äta i ett pentry vid akuten. Men eftersom akutmottagningspersonalen också har det så stressigt och inte hinner gå till SÖS stora personalmatsal, som egentligen är tanken, används pentryt av dem.

Det har lett till att man har satt upp en lapp där man säger att pentryt endast är till för akut- och akutröntgenpersonal.

Lappen på pentryt dit ampublanspersonalen inte är välkommen.
Lappen på pentryt dit ampublanspersonalen inte är välkommen.

Därför har ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor då sett sig tvungna att bre ut en filt inne i garaget på betonggolvet och äta sin lunch där.

– Jag vet kolleger som gjorde det så sent som i fredags. Men nu när det är femton minus ute blir det typ fem grader i ambulansgaraget, det går nästan inte, säger Björn Parker Caldersparr, ambulanssjukvårdare. 

Han arbetar på företaget AISAB, där Åke Östman är vd. Åke Östman säger så här om situationen:

– Man skäms när man ser sådant här. Men vi hade ett möte förra veckan och ett möte den här veckan. Vi tror att vi är på väg mot en lösning. Alla parter är för att det ska gå snabbt.

Under tiden är det inte ovanligt att ambulanspersonalen äter sin mat i ambulansen. Och Björn Parker Caldersparr ser flera risker med de korta rasterna.

– Ska man dra det ända till sin spets, så är det ju så att får man ingen mat får man ingen energi. Får vi ingen energi kommer vi att göra misstag, om det så är när vi kör bil eller när vi behandlar patienter. Det blir en enorm stress när man inte vet om man kommer att kunna äta. Den stressen ackumuleras och personer har blivit och kommer att bli utbrända.