Camilla Johansson får priset Årets arbetsplatsbibliotek för att hon skapat ett modernt arbetsplatsbibliotek. 

– Böckerna ligger i en klassisk resväska. Det är faktiskt riktigt tjusigt, om jag ska strunta i jantelagen, säger Camilla Johansson.

Camilla arbetar i poolen inom äldreomsorgen och hemtjänsten i Nässjö. Det har hon gjort i 14 år. Efter att hon gått Kommunals utbildning till bokombud började hon fundera på att starta ett arbetsplatsbibliotek för alla dem som liksom hon inte har en fast arbetsplats. 

– Eftersom jag jobbar i poolen blev resväskan lösningen, och jag döpte den till pooloteket och fyllde den med böcker. Sedan tog jag med den varje gång vi hade APT en gång i månaden.

Jag försöker ha lite koll på vad som kommer ut, kollar pockettoppen och får tips. Det är som en liten hobby för mig.

Camilla Johansson, undersköterska

Vad har blivit mest populärt?

– Pocketböckerna lånas mest. Men det är ganska blandat när det kommer till genre, både feelgood, deckare och thrillers. Jag försöker ha lite koll på vad som kommer ut, kollar pockettoppen och får tips. Det är som en liten hobby för mig.

Varifrån får du pengar till inköp?

– När jag köper nytt så kan jag få pengar från Kommunal. Men när jag köper second hand blir det nog tyvärr ur min egen plånbok. Jag gör ju det här på min fritid.

I Nässjö finns Hemtjänstens hus där alla hemtjänstgrupper i centrala stan har sina lokaler. När Camilla dragit runt på sin resväska ett tag kom hon på att huset var en ypperlig plats för ytterligare ett arbetsplatsbibliotek.

– Jag försökte använda min kreativitet och fick till en hörna med hjälp av en planteringsbänk som inte användes. Så nu kan jag också byta böcker mellan biblioteken för att det ska hända mer. Jag har en vision om att det borde finnas ett arbetsplatsbibliotek på varje arbetsplats i min kommun. Men det är ju inget jag kan reda ut själv.

Det fasta biblioteket i Hemtjänstens hus.
Det fasta biblioteket i Hemtjänstens hus.

Motiveringen till priset lyder: ”Bokombudet Camilla Johansson och Pooloteket i Nässjö tilldelas priset Årets arbetsplatsbibliotek för att hon skapat ett modernt arbetsplatsbibliotek som skänker glädje till många inom äldreomsorgen. I Pooloteket möts och förenas människor från olika länder, kulturer och bakgrunder genom litteraturen.”

– Jag fick tårar i ögonen när jag hörde motiveringen. Det är jätteroligt! Och jag vill verkligen tacka dem som nominerat mig. Det här är något jag gör för mina arbetskamrater. 

Vad har du får råd till andra som är intresserade av att bli bokombud eller starta arbetsplatsbibliotek?

– För mig var det utbildningsdagarna som Kommunal anordnade som kickade igång det. Men jag tror att man kan ha en diskussion med sin arbetsgivare också. Jag har fått stöd från både arbetsgivaren och Kommunal. 

Här kan du läsa mer om Kommunals läsfrämjande arbete på arbetsplatserna. 

Fotnot: Årets arbetsplatsbibliotek delas ut av Arbetarrörelsens kulturfond i samarbete med ABF och fackförbunden Kommunal, Livs, Seko och Transport.