Arbete, kärlek och böcker

BOK: ”Räkna hjärtslag” av Katarina Wedholm

Författaren Katarina Widholm har skrivit romanen ”Räkna hjärtslag” där hon skriver in hembiträdet Bettys arbetsvillkor i en roman som också handlar om kärleken – både den romantiska kärleken och den till böcker och litteratur. 

Det är en härlig roman som blandar vardagsslitet och arbetsvillkoren för ett hembiträde (som fick mig att tänka lite på Kristina Sandbergs skildring av hemarbete) vid tiden strax före andra världskriget med kärlek, klasskillnader och resonemangsäktenskap.

Katarina Widholm

Du skriver om långa arbetsdagar och arbetsvillkoren för hembiträden i slutet av 1930-talet. Hur har du hittat allt bakgrundsmaterial?

– Jag har gjort många intervjuer med människor som hört historier från sina äldre systrar, mormödrar eller fastrar. Jag har också suttit i Arbetarrörelsens arkiv. Hembiträdena var ju den grupp som var sist av alla att organisera sig. Än i dag är det ofta sämre villkor och betalt för arbeten som handlar om att göra rent eller sköta omsorg i hemmet.

Betty älskar att läsa. Varför är kärleken till böcker en så viktig del i romanen?

– Läsningen kommer från min mamma Valborg som föddes 1928 i en bondby i Hälsingland med en enorm läshunger och kom att arbeta som vårdbiträde. Hon läste allt från kiosklitteratur till nobelpristagare och facklitteratur och hon är lite förebild för Bettys läsande. Att ha den där läsglädjen som drivkraft, att vilja lära sig något.

När man läst sista raden känns det som att det kommer fler böcker om Betty. Stämmer det?

– Så är det! Den andra delen är inte riktigt klar men på gång. Och jag tror att det kan bli också en tredje bok.


Hembiträdets historia

PODD: Bildningspodden, avsnittet #7 Hembiträdet

För någon vecka sedan skrev Kommunals Felix Finnveden en ledartext om att lagen om husligt arbete hör hemma på sophögen (Länstidningen Östersund, låst text). 

”Arbetare som jobbar i andras hem är andraklassens löntagare. Det säger lagen och så tycker Socialdemokraternas partistyrelse att det ska förbli.” började han sin text.

Lagen om husligt arbete ersatte hembiträdeslagen 1971. I dag reglerar den villkoren för 80 000 personliga assistenter. (Till saken hör att S partistyrelse precis avslagit en motion om att avskaffa lagen). 

Med andra ord. Hembiträdenas villkor och hur lätt de hade att få sparken och hur deras arbetstid reglerades (inte alls, det var deras ledighet som reglerades) påverkar mängder av arbetare än i dag.

I Bildningspoddens avsnitt om hembiträden pratar historikerna Lisa Öberg och Ulrika Holgersson bland annat om varför arbete i hemmen inte har gått under den vanliga arbetslagstiftningen. 

Man får veta en hel del om både pigor och hembiträden, likheter och skillnader. 

Därtill diskuteras vad det var som gjorde att hembiträdesfilmerna drog storpublik till biograferna – varför tilläts hembiträdena utmana klassgränserna i filmens värld?

Andra avsnitt behandlar ämnen som Hippierörelsen, Upptäcksresande, Studiecirkeln, Yttrandefrihet, Rösträttens historia, Äktenskapets historia, Cityomvandlingen, Bildning, Stress, Arbetarrörelsen, Gigekonomin för att nämna några.

(Bildningspodden är en del av Anekdot bildningsmagasinet och görs i samarbete med Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien.)


Första kyssen, första slaget 

DIKTER: ”Hennes uppgång och fall” av Marie Strömberg

Under de år Marie Strömberg arbetade natt inom psykiatrin fick hon höra åtskilliga historier om fysiskt våld, psykiskt våld och sexuellt våld. Nu har hon tagit poesin till hjälp för att gestalta våldet. Diktsamlingen ”Hennes uppgång och fall” berättar om den första kyssen, hur de hånfulla orden kommer krypande, blir till slag och sedan om att inte längre låtsas att allt är bra.

”Jag utmanade dina tankar
strödde salt i dina öppna sår
och spottade på ditt överdimensionerade ego 

Din raka höger
hämnades med att
slita loss en bit av mitt självförtroende”

Marie Strömberg

Den 25 november varje år infaller FN:s dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Dagens kallas också Orange day. UN Woman Sverige anordnar tillsammans med Marie Strömberg ett event på Teater Giljotin i Stockholm den 25 november med samtal, läsning ur ”Hennes uppgång och fall”, sång och musik.