På Liseberg arbetar just nu 250 aktörer som gastar och zombier på nöjesfältets skräckhus och skräckhörna. Det är ju snart Halloween och ”varelser från skuggsidan följer varje steg du tar”. Varelser – vars löneavtal tecknas av Kommunal.

– De ingår i kollektivet. Men det är mest ungdomar som gör det som extraarbete så jag kan inte säga att organisationsgraden är särskilt hög, säger Bosse Nordlander, facklig företrädare för Kommunal på Liseberg.

Han berättar också att jobbet som gast kan vara särskilt utsatt.

– Javisst. Blir gästerna riktigt rädda kommer ju näven.

Om Halloween med svenska mått mätt är en modern företeelse kan man inte säga samma sak om ett annat rätt ovanligt kommunalarjobb. Ystads tornväktare hade varit i stadens tjänst sedan 1748 ända tills kulturnämnden beslöt att tillfälligt dra in deras arbeten. Man hänvisade till arbetsmiljön uppe i Mariakyrkan i staden. Tornväktarna blåste varje kväll kvart över nio till ett på natten i en urgammal kopparlur för att markera att ingen fara rådde.

Jobbet hade gått i arv och när kommunen ville avsluta tjänsten slutade det i Arbetsdomstolen. Ystads kommun bedömdes där inte ha undersökt omplaceringsmöjligheterna tillräckligt och dömdes att betala 60 000 i skadestånd. Så tornväktarna fick behålla jobbet och hornen ljuder över stan ännu. 

Återstår att se om Tranemos nyligen anställda kommunala poet Jimmy Alm kommer att sprida sina verk från kyrktorn eller på modernare sätt. En rätt ovanligt kommunal anställning är det i alla fall, även om han har en föregångare i kommunförfattaren Magnus Utvik i Strängnäs.

Ian Brackenbury Channell, Christchurchs kommunala trollkarl, tog inte uppsägningen så positivt:

– De är ett gäng byråkrater utan fantasi. De måste döda mig för att stoppa mig, sa han till den nyazeeländska webbtidningen Stuff.

Kanske borde 88-åringen ändå fundera på pensionen. Poeter, tornväktare och gastar verkar ju på något sätt ändå fortsätta finna sina platser in i 2000-talets kommunala lönelistor. Fantasin lever. 

Fotnot: Bilden på Ian Brackenbury Channell i Christchurch är licensierad under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.