Om ungefär en månad ska regeringen presentera sin budget. Det är högst oklart om det blir en budget som går igenom riksdagen – regeringen är beroende av både Centerpartiet och Vänsterpartiet, men C har sagt att de inte kommer rösta på en budget som V varit med och förhandlat. I går meddelade därför Vänsterpartiet på DN Debatt vilka V:s krav är för att gå med på en budget, om de inte får vara med och förhandla. Det handlar om mer pengar till välfärden, minskade klyftor och investeringar i jobb och energi.

I dag kommer också krav från Kommunal. På Aftonbladet Debatt skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin att de förväntar sig ett höstens budget blir en välfärdsbudget.

– Vi förväntar oss rejäla investeringar i den svenska välfärden. Bemanningen måste höjas, inte minst inom äldreomsorgen men även inom sjukvården, skolan och förskolan, säger Tobias Baudin till KA.

Kommunal kräver också en förbättrad sjukförsäkring, som riktar in sig på rehabilitering och inte att sjukskrivna ska förlora sin ersättning efter en viss tid.

– Vi har en sjukförsäkring som inte fungerar, där det blivit en stupstock på 365 dagar där man riskerar att kastas ut från försäkringen, säger han.

Kommunal förväntar sig också att systemet för sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, förbättras.

– Inte minst att väga in ålder när man gör bedömningen om man kan få det här är ju så viktigt kopplat också till pensionerna. Då kan man skjuta upp sitt pensionsuttag och få sjukersättning i stället. För medlemmarna i Kommunal i dag skulle det ha en väldigt stor betydelse för pensionerna, säger han.

Kommunal förväntar sig också en ordentlig satsning på omställnings- och studiestödet.

Tobias Baudin konstaterar att det är osäkert om regeringen kan få igenom en budget i riksdagen, men hoppas att det ska gå.

– Det är ju en politisk fråga men jag tror att om man inte ville ha ett extraval före sommaren, varför skulle man vilja ha det i höst. Man måste lösa frågan och då är det viktigt att hur man än löser det så måste man ha en politik som gynnar medlemmarna i Kommunal.

Angående Vänsterpartiets utspel så tycker han att det är rimliga krav. Men det är Socialdemokraterna som Kommunal har en nära relation till. Tobias Baudin säger att de ständigt försöker påverka både partiet och regeringen.

– Vi har ständig kontakt, både med partiledningen och enskilda ministrar men också riksdagsgruppen och vi kommer inom kort träffa alla kommunalare som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna. Vi kommer också inom kort ha ett möte med partiledningen.