2017 fick Sussi Wensmark en stroke efter en hektisk period både på sitt arbete på barnintensiven vid Skånes universitetssjukhus i Lund och i sitt uppdrag som huvudskyddsombud.

I tisdags, den 15 juni, tog hon emot beskedet att Försäkringskassan godkänt hennes stroke som arbetsskada och att hon nu får livränta. Försäkringskassan bedömer att övervägande skäl talar för ett samband mellan Sussi Wensmarks besvär och hennes tidigare belastning på jobbet.

Att få livränta för en stroke tillhör undantagen, skriver Arbetet. Livränta kan betalas ut till den som missar inkomster på grund av arbetsskada om en läkare bedömer att det kommer att påverka i minst ett år framåt.

Sussi Wensmark har varit sjukskriven i tre år och får både 157 000 kronor i livränta för de åren och kommer sedan att få ersättning varje månad fram till augusti då en ny bedömning ska göras.

– Jag är enormt tacksam. Jag blev jätteglad, säger hon till tidningen.

Beslutet från Försäkringskassan gör också att hon kan söka ytterligare ersättning från Afa Försäkring. Ersättningarna kommer tillsammans med sjukpenningen göra att hon kommer att få lika hög ersättning per månad som hon hade innan hon blev sjuk.

– Jag var mentalt förberedd på att ta strid hela vägen, säger Sussi Wensmark som tror att kunskaperna hon fått som skyddsombud gjort att Försäkringskassan gav henne livräntan utan att hon behövde överklaga.

Fotnot: Arbetet har följt Sussi Wensmarks väg för att få rätt mot Försäkringskassan. Läs en längre artikel och hitta länkar till tidigare texter här.