Mitt i den stora regeringskris som seglat upp och som ser ut att innebära att statsminister Stefan Löfven röstas bort i misstroendeomröstningen på måndag, bjöd han in till pressträff tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin. Där meddelade Stefan Löfven att regeringen nu har lämnat ett förslag till lagrådet om att införa den så kallade familjeveckan, som de lovat att sjösätta under mandatperioden. 

Familjeveckan innebär att de som har barn mellan 4-16 år får sex dagars extra ledigt om året. De som har delad vårdnad får tre dagar var och de som har ensam vårdnad får sex dagar själv. Enligt förslaget ska det börja gälla den 4 april 2022. 

Sex dagar ledigt

Stefan Löfven lyfte fram att reformen är viktig för de som jobbar inom välfärden och inte kan arbeta hemma. 

– Deras vardag har varit svår att få ihop, även innan pandemin. Inte ens då har de kunnat vara hemma när deras barn har varit snuviga, sade Stefan Löfven.

Kommunals ordförande Tobias Baudin, som tidigare kritiserat regeringen för att dröja med införandet, lovordade reformen. 

– Jag är väldigt glad åt den här satsningen. Det spelar verkligen roll för medlemmarna i Kommunal men också många andra välfärdsarbetare och de andra LO-förbundens medlemmar. Man ska veta att av våra medlemmar är det max fem procent som har möjlighet att jobba hemma, sade Tobias Baudin.

Vi vill inte se fri prissättning vid nyetableringar, det är såklart inte bra, men jag tror samtidigt inte att medlemmarna vill ha det här kaoset eller kanske snarare en politisk förlamning.

Tobias Baudin, Kommunal

Han lyfte också upp att sådant som att ha flextid, kunna ta en extra lång lunch eller jobba igen på kvällen för att man behöver följa med sitt barn till tandläkaren inte existerar för Kommunals medlemmar. 

– Man använder semesterdagar, sänker sin arbetstid eller tackar nej till jobb. När sommaren kommer har medlemmarna färre semesterdagar kvar, så de som behöver extra semester har mindre semester i dag, för att man inte har möjlighet till ett flexibelt arbetsliv.

Men om Stefan Löfven röstas bort som statsminister på måndag och det blir extraval eller en ny regering och ny statsminister är det inte säkert att familjeveckan blir verklighet. Tobias Baudin fick frågor om hur han såg på misstroendeförklaringen mot Löfven och frågan som det handlar om – fri hyressättning i nyproduktion.

– Vi vill inte se fri prissättning vid nyetableringar, det är såklart inte bra, men jag tror samtidigt inte att medlemmarna vill ha det här kaoset eller kanske snarare en politisk förlamning. Jag hoppas att parterna sätter sig vid bordet och löser frågan.