Första maj brukar innebära blåsorkestrar, fladdrande röda fanor och högljudda krav från talarstolar i hela landet. Men pandemin sätter naturligtvis sina spår också här och när Tobias Baudin talar i år så gör han det framför en kamera. Talet ges i Folkets hus i Bagarmossen i södra Stockholm.

– Jag kommer att förstamajtala tillsammans med tre medlemmar: en undersköterska, en bussförare och en kyrkogårdsarbetare. De kommer att dela med sig om hur deras första maj ser ut. Det innebär att medlemmarna för första gången kommer att ha en väldigt stor del i mitt förstamajtal.

Avsikten var att det skulle vara fyra medlemmar, men en barnskötare var tvungen att tacka nej på grund av sjukdom.

Coronan har inneburit att man har förbättrat a-kassan och tagit bort karensavdraget. Det är alltså möjligt att genomföra rejäla reformer om man vill. Då är mitt budskap så klart att man inte ska backa tillbaka.

Tobias Baudin, Kommunal

Tobias Baudin säger att han kommer att prata om bristerna i välfärden och att karensavdraget måste bort.

– Coronan har inneburit att man har förbättrat a-kassan och tagit bort karensavdraget. Det är alltså möjligt att genomföra rejäla reformer om man vill. Då är mitt budskap så klart att man inte ska backa tillbaka.

Utöver det kommer Tobias Baudin att tala om problemen som finns i sjukvård, skola och äldreomsorg och riskerna med privata försäkringslösningar.

Hur påverkar det arbetarrörelsen med två inställda förstamajfiranden i rad?

– Det är en dag när vi samlas, då vi får framtidstro och hopp så på det sättet får vi en sämre första maj. Men rätt använt kommer mitt förstamajtal nå fler än om jag hade talat på någon ort någonstans i Sverige. Så jag vill ändå se det här som något positivt.


Så firar Kommunal lokalt

  • Avdelning Väst kommer att publicera ett tal av avdelningsordföranden kl. 9.45 på Facebook.
  • Avdelning Skåne: Via en live-sändning kommer Kommunal Skånes och Byggnad Skånes ha ett samtal kring det fackliga arbetet, om vikten av att organisera sig, den viktiga välfärden och dess hjältar under parollen ”Välfärden först”. 
  • Avdelning Stockholms län: Kommunal Stockholms län firar tillsammans med IF Metall Stockholms under hela dagen med tal, appeller och demonstrationståg på Facebook. Det börjar med tal av båda avdelningsordföranden på Facebook kl 9, fortsätter med Tobias Baudins tal och sedan blir det föreläsningar/samtal varannan timme fram till klockan 18. Däremellan läggs bilder ut på kommunalare/metallare med budskap och äldre förstamajbilder.
  • Mellersta Norrland: Ett tal på Facebook med avdelningens ordförande och facklig-politiska ombudsman. Sedan paneldebatt med LO-distriktet och partiet.