Charlotta Björck.

Charlotta Björck.

Intervjun är på väg att ställas in. Ett elakt och återkommande ryggskott som hon själv härleder till sina jobb under 20 år inom äldreomsorg och personlig assistans vill sätta käppar i hjulet. Men nu är vi här i Charlotta Björcks Malmö, i lånade lokaler på en webbyrå ett stenkast från bostaden i närheten av Möllevångstorget.

Att sätta etiketter på människor är oftast svårt, i Charlotta Björcks fall går det inte. Hon är så mycket: vårdbiträde, komiker, musiker, sångerska, bildkonstnär, personlig assistent, Instagramveteran och så vidare.

–  Jag har alltid bara gjort grejer. Jag har ett otroligt stort bekräftelsebehov och ett otroligt stort behov av att uttrycka mig och det gör jag på olika sätt. Genom musik, genom att skriva texter, genom att rita, genom att spela teater. Så har det alltid varit, så har jag alltid gjort och sociala medier har varit en jättebra kanal att få ut det på. Instagram har varit min scen.

Musiken ligger henne närmast om hjärtat och drömmen är att en dag göra musik ”på riktigt”, säger hon.

Charlotta Björck

Ålder: 35 år.

Bor: Malmö med två barn och sambo.

Bakgrund: Född i Halland, uppväxt i småländska Nybro.

Aktuell: Med tv-serien ”Charlotta x 8” (skriven tillsammans med Moa Lundqvist), som går på SVT på fredagskvällar. Avsnitten finns även på SVT Play.

Instagramkonton: @charlottabjorck, @manskligheten_ochjag (hennes teckningar). Tidigare hette hon @beyoncebjorck som en hyllning till idolen Beyoncé.

För de inbitna följarna är hon mer känd för sina sketcher och bilder på Instagram där hon också kommenterar sin samtid. 

–  För mig var det viktigaste med tv-serien att de som följt mig skulle känna att det var en ”smooth” övergång från det jag gjort på Instagram till tv–formatet. Och det tycker många.

Hon tuggar tuggummi och dricker vatten, svarar ofta eftertänksamt och fullständigt på frågorna. 

Samtidskommenterandet har hängt med över i tv-serien ”Charlotta x 8” där hon själv spelar jättemånga av karaktärerna på och runt vårdcentralen Rhododendron. 

Två figurer i serien som sticker ut är mellanchefen Lennart och influencern Stella Nicole. Lennart är tydligt inspirerad av förre finansministern Anders Borgs infall att visa snoppen på en fest för några år sedan, med skillnaden att Lennart inte har samma skyddsnät efter att ha gjort samma sak. Stella Nicole är influencern som längtar efter något annat än yta.

–  Det jag gör är en sorts konst i att bemöta min samtid. Jag vill på något sätt förstå mig på den tid jag lever i. Och det är lättare att göra genom karaktärer, säger Charlotta Björck.

Charlotta Björck.
Charlotta Björck.

Inspirationen till flera av figurerna kommer också från alla möten med vårdtagare, anhöriga och kolleger i äldreomsorgen. Ett exempel är Gunilla i tv–serien.

–  Henne uppfann jag någon gång då jag började jobba i äldreomsorgen i Nybro. Där fanns alla de här kvinnorna som jobbat där i 30 år och satt på balkongen och berättade om livet.

Förra våren, precis när Charlotta Björck hade sagt upp sig från assistansjobbet och skulle ut på en miniturné, kom coronautbrottet. Allt fick ställas in: Då blev tv-serien räddningen. 

Nu ska den inställda turnén äntligen få sitt avslut, en livesänd konsert spelas in på Draken i Göteborg, för dem som köpt biljetter till Charlotta Björcks föreställning ”Mamagoals”.

Trots att det bara återstår en vecka till det är dags är hon osäker på vad konserten ska innehålla. Det är så hon vill jobba. Hon improviserar och lägger mycket vikt vid interaktionen med publiken, när det inte är corona då förstås. 

Skulle allt gå åt skogen med musiken och humorn och konsten vet hon vad hon ska göra. Då får det bli jobb som vårdbiträde eller personlig assistent igen. Det kanske det blir ändå.

–  Jag är faktiskt sugen på att fråga om timvikariat. Jag saknar vardagen med att ha ett schema, och rutiner. Och kolleger. Så kanske …