Under 2020 fylldes tv, radio, tidningar och sociala media av hyllningar och applåder. Vårdens personal lyftes fram som hjältar. Svenska folket visade sin respekt genom att följa rekommendationer och restriktioner.

Det har sällan varit så välförtjänt att bli kallade hjältar med tanke på den arbetsinsats som fortfarande pågår inom vården av covidsjuka patienter. Många undersköterskor på våra sjukhus har arbetat 12,5-timmarspass 10 av de 12 senaste månaderna. På flera enheter har krislägesavtalet med 48-timmarsvecka använts sammanlagt mer än sex månader. Det har arbetats många timmar utöver den normala veckoarbetstiden. 

Konsekvenserna för medlemmarna har varit att de missat månader av sina barns utveckling och att de varit en frånvarande partner som inte kunnat ta sin del av ansvaret för familjen. De har arbetat i skyddsutrustning i ett år men ändå drabbats av egen sjukdom, både fysiskt och psykiskt. 

Vårdens personal är också trötta på pandemin – men när svenska folket inte följer föreskrifter och allmänna råd för att de är trötta på dem är det som att de trampar på oss.

Vårdens personal hör till dem som inte kan arbeta hemifrån, de är i oftast tvungna att resa med kollektivtrafiken till och från sina arbetsplatser. De har inte haft möjlighet att vara lediga för att återhämta sig eller åka på sportlov med sina barn. Våg 3 av covid är här och nu oroar sig medlemmarna över hur det blir med sommarsemestern.

Kommunals medlemmar vill inte bli hjälteförklarade eller ha applåder! Kommunals medlemmar vill ha bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor. Vårdens personal är också trötta på pandemin – men när svenska folket inte följer föreskrifter och allmänna råd för att de är trötta på dem är det som att de trampar på oss.