Av den brittiska författaren Tessa Hadley har två romaner utkommit på svenska tidigare: ”Syskonen” och ”Sent på dagen”. Jag fastnade för hennes unika blick för, och förmåga att gestalta, relationer och inte minst de roller vi tilldelas i en familj och som vi ofta får dras med hela livet. 

Nu har en samling noveller kommit på svenska och den heter kort och gott ”Noveller”. Det är imponerande hur Tessa Hadley lyckas fånga så mycket av en människa, och relationen till människorna omkring henne, på cirka 20 sidor. Flera av novellerna stannar kvar i mig på det där sättet som särskilt lyckade romaner gör. Jämsides med Alice Munro måste Tessa Hadley vara den skickligaste novellist jag läst.

Efter att ha läst ett par noveller tänker jag att Tessa Hadley är den bildade medelklassens skildrare, flera personer i novellerna är anställda på universitet. Men sedan kommer ett par noveller där klasskillnader är centrala teman. En novell handlar om Marina som får en privat anställning hos en äldre, välbärgad man för att sköta om honom om dagarna.

Mannen vill gärna ge Marina mer än vad hon får i överenskommen lön av hans dotter, men Marina är mån om att vara professionell även om hon kunde behöva pengarna. I en annan novell återvänder Claire, som gjort en klassresa, till föräldrahemmet där hennes syster, som jobbar i hemtjänsten, numera bor med såväl barn som barnbarn. Sedan många år vägrar systern att prata med Claire. 

Klass är även ett intressant ”bitema” i en novell där 24-åriga Valerie, utan utbildning, gift sig med en äldre, bildad man med anseende och av allt att döma blivit hemmafru och uppasserska. Men novellens huvudtema handlar om hur mannens märkliga dotter från ett tidigare äktenskap plötsligt blir en angelägenhet för Valerie.

Novellerna har ofta flera bottnar och de handlar om kvinnor och flickor med mycket olika liv. Det är fantastiskt hur olika varandra novellerna är. Det finns bara en sak som skaver i mig och det är författarens, för mig, otidsenliga och ofta värderande beskrivningar av personernas utseenden och kroppar.