– Så länge man kan undvika det avtalet ska man vara glad. Det är inget att sträva efter, arbetsgivaren kan göra lite som de vill i det avtalet, säger Isabella Ardlin, fackligt förtroendevald för Kommunal i Storuman.

Det är äldreboendet Tranan som drabbats hårt av coronasmittan under hösten. 30 av 44 boende har insjuknat, sex människor har avlidit. 13 av de boende är nu friskförklarade. 25 av de anställda har också bekräftats vara smittade. Det gäller både vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor i hemsjukvården.  Det första fallet kom den 3 november.

Det finns inget, enligt Storumans kommun, som tyder på att något av de andra äldreboendena eller LSS-boendena i kommunen fått in någon smitta. Totalt har kommunen sju äldreboenden.

– Vi har provtagit brukare med symtom på en del ställen men det har som tur var inte kommit tillbaka något positivt svar från de testerna, säger Patrik Nilsson, tillförordnad socialchef i Storuman.

Vårdförbundet i Västerbotten har larmat om att personal varit tvungna att jobba i väntan på provsvar. Men det gäller inte personer som uppvisat symtom, påpekar kommunens socialchef. Tester av personal, har genomförts med jämna mellanrum.

– Vi testar alla, det innebär att man testar symtomfria. Och en del av de provsvaren har varit positiva. Och de har ju jobbat i väntan på provsvar. Jag ser inte riktigt vad alternativet skulle vara heller, säger Patrik Nilsson.

Både Kommunal och kommunen säger att situationen är ansträngd. På grund av personalbristen har anställda vid elevhälsan och pensionärer gått in och täckt upp.

Men flera av de som varit sjuka är nu på väg tillbaka.

Krislägesavtalet som Vårdförbundet i Västerbotten vill ha är ett centralt avtal mellan Sveriges Kommuner och Regioner och de fackliga organisationerna. 

Avtalet innebär i korthet betydligt högre ersättningar och längre veckoarbetstid och att arbetstidslagen i princip är satt ur spel.

Kommunalarbetaren har sökt fackliga företrädare på äldreboendet Tranan men de avböjer att bli intervjuade.