Patrik Lundberg berättar sin mammas historia
Med sin nya bok ”Fjärilsvägen” vill Patrik Lundberg skriva in lågavlönade kvinnor i historien. Han gör det genom att berätta om sin mamma Birgitta som dog efter ett slitsamt liv 67 år gammal.
– Jag berättar också om min och min systers klassresa. Att ju bättre vi får det, desto sämre får mamma det. Det kanske säger något om vilka människor samhället gynnar, säger Patrik Lundberg på blekingska, på ett mysigt kontor på Södermalm i Stockholm.
Bakgrunden till ”Fjärilsvägen” är en essä som Patrik Lundberg skrev i Expressen om den franska författaren Édouard Louis bok ”Vem dödade min far”. I dialog med boken skrev Patrik fram sin mamma Birgitta Lundberg, som utsliten och fattig dött 67 år gammal. Förlagen hörde av sig och frågade om Patrik ville skriva en bok.
Medan socialisten Louis anklagade politiken för att ha orsakat pappans död, vill journalisten Lundberg berätta sin mammas historia och låta läsarna göra analysen.
Det är en sorglig berättelse om den vackraste tjejen i Sibbhult, som blir aktiv socialdemokrat och lever ett troget sosseliv i Sölvesborg, adopterar två barn, blir lycklig mor, går ner till halvtid. Men som skiljer sig, blir fattig, höjer sitt bolån för att köpa julklappar, dricker alltmer, blir utmattad av värk och stress och gifter sig med en man som är vidrig mot henne.
När jag hör ordet kvinnofälla ser jag Birgitta som sitter i sitt smutsiga hem i rullstol innan hennes dagar tar slut.
Samtidigt är boken en politisk berättelse: om ökande klassklyftor, Socialdemokraternas fall, Sverigedemokraternas uppgång, inte minst i Sölvesborg där Patrik växte upp, och Alliansens framfart.
Menar du att det finns en koppling mellan den politik som drevs och din mammas undergång?
– Det är svårt att säga. Men många reformer har gynnat alla andra utom sjukskrivna och arbetslösa. Jag har fått jobbskatteavdrag för att jag har varit frisk och jobbat. Är du sjuk så får du inte det.
Patrik Lundberg
Yrke: Författare, kolumnist och kulturskribent i Expressen.
Ålder: 37.
Bor: Stockholm.
Familj: En stor i Sydkorea, en liten i Norge.
Aktuell: Med sin bok ”Fjärilsvägen” (Albert Bonniers förlag).
Birgitta skilde sig mitt i finanskrisen på 90-talet och var långtidssjukskriven under 00-talets finanskris.
– Det är lätt att tro att jag bara anklagar politiker, men det är uppenbart att de olika regeringarna var tvungna att ta tuffa beslut under finanskriserna. Men man måste samtidigt förstå att det finns förlorare.
Oavsett vad som orsakade att Birgitta slets ut i förtid så är det på gruppnivå lågutbildade kvinnor som är förlorarna. Deras förväntade livslängd sjunker – medan den ökar i alla andra grupper. Det visade en rapport från SCB som Patrik refererar till i sin bok.
– Tobias Baudin var en av få som var ute i media och kommenterade det. Annars var det tyst. Det säger en del om intresset för lågavlönade kvinnor.
Patrik har ett fackligt intresse, hans frånvarande pappa var ombudsman i ett LO-förbund och själv har Patrik varit vice ordförande i Författarförbundet.
Mamma Birgitta banade väg för Patriks klassresa. Hon stod tillbaka, åt aldrig lunch på jobbet men köpte fina fotbollsskor till sonen. Hon såg till att barnen gjorde sina läxor och att det blev ”ordning och reda” på dem. Många säger att fattiga kvinnor har gjort fel val – men de får sällan kredd för att de valt sina barn. Krattat vägen för klassresenärer.
Och här sitter Patrik nu, på sitt kontor i hjärtat av Södermalm. Han har en hyresrätt i Norra Djurgårdsstaden, har skrivit flera böcker och skriver kolumner i Expressen. Hans ”Sommar i P1”, med samma tema som hans nya bok, hyllades av läsare och kritiker.
– Jag kommer från arbetarklass och har haft det kämpigt i barndomen men ändå nått relativ framgång. Men jag måste kommunicera att jag är ett undantag. De flesta gör inte den resan men vi luras att tro att alla kan bara de vill.