– Det är självklart för Kommunal att arbetarnas fackföreningar stöttar varandra. Tillsammans tar vi striden för schysta villkor. Kommunal vill med detta uttalande uttrycka stöd för Elektrikernas blockad, sa Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet, när han föredrog uttalandet på Kommunals digitala förbundsmöte.

Blockaden av larmföretaget inleddes klockan 06.00 i morse, rapporterar Tidningen Elektrikern.

Kommunal slår i uttalandet fast att den svenska modellen bygger på ömsesidig respekt för fackföreningarnas rätt att teckna kollektivavtal med den fackförening som organiserar arbetarna på arbetsplatsen. Och att varje gång det inte sker så utmanas den modell som tjänat arbetstagare och arbetsgivare väl.

– Att Hometec Security inte tecknar kollektivavtal drabbar arbetstagarna som nu saknar möjlighet att hävda sin rätt till rätt lön, arbetstider och ledighet. Därför är nu Hometec Security satt i blockad, sa Johan Ingelskog.