De arbetsplatser inom Bergkvara buss som berörs av varslet är Broby, Kristianstad, Olofström, Ystad, Malmö, Trelleborg och Ängelholm, skriver kommunal.se. 

I mitten av juni varslade Nobina över 250 bussförare i Skåne, som KA tidigare berättat. Skånetrafiken angav då minskade biljettintäkter till följd av coronapandemin som en bidragande orsak till varslet.

Tina Christensen som är avdelningsordförande i Kommunal Skåne menar att det inte är rimligt att medlemmarna ska ta ansvar för Skånetrafikens ekonomi:

– Dessutom anser vi att det är ogenomtänkt och oansvarigt av Skånetrafiken att minska ner på turtätheten när resten av samhället gör vad det kan för att minska riskerna för smittspridning. Vi anser att politikerna i kollektivtrafiknämnden måste ta sitt ansvar och ändra på beslutet om färre antal bussturer. Det handlar om bussförarnas anställningar, om att välfärdsarbetarna ska kunna ta sig till jobbet samt om att ta ansvar för smittspridningen i samhället, säger Tina Christensen till kommunal.se.

I förhandlingar med Nobina har det också framkommit att Skånetrafiken beslutat att den minskade turtätheten ska vara hela 2021 och att det därför inte är meningsfullt med korttidspermitteringar som alternativ till uppsägning av personal, skriver kommunal.se