Sandhammarens fyr.

Magnus Rietz är fyrfantast (farolog), fotograf och författare till flera böcker om fyrar. Hans senaste bok heter ”Fyrar runt Östersjön”. Han säger att fyrarna, trots digitala navigationssystem, fortfarande har betydelse för sjöfolket. De fungerar som fasta referenspunkter. 

– Det är olika synsätt i olika länder. I vissa länder, som Polen och Tyskland, anses de precis lika viktiga som tidigare. Det är mest i Sverige som man har tagit en del fyrar ur bruk, men man tar inte bort dem. De är tills vidare släckta.

Magnus Rietz.

Magnus Rietz var med och grundade Svenska fyrsällskapet på 90-talet, och har därigenom varit med om att återtända ett tiotal fyrar. Själv blev han intresserad av fyrar när han som barn seglade med sin pappa och han fortsatte att segla som vuxen och tyckte om att fotografera fyrar.

I dag finns ett hundratal större svenska fyrar som är i bruk i olika grad. Men alla svenska fyrar är automatiserade och obemannade. Även där en skillnad mot exempelvis Polen och Tyskland som fortfarande har bemannade fyrar, enligt Magnus Rietz. Holmögadd var den sista svenska fyren som avbemannades, år 2002.

– Människorna som vaktade fyrar hade hela sitt eget liv kring fyren, ungefär som en bonde men de höll efter fyren i stället för djur.

Magnus Rietz märker tydligt att det finns ett ökande intresse för fyrar. Han tror att det beror på att det har blivit lättare för människor att ta sig till fyrplatserna och att intresset stimuleras av att det ges ut många böcker om fyrar. 

–  Fyrar står ofta på väldigt spännande platser, det är uddar längst ut. Människor har en längtan efter att få komma långt ut så nära havet som möjligt men fortfarande med fötterna på fastlandet. Man kan kalla fyren pricken över i:et på den här platsen. En udde med bara en stuga är inte ett lika stort utrops-
tecken.

Och fyrarna fortsätter att lysa. Än verkar vi inte vara beredda att släcka dem. 

Hållö

Byggdes 1842. Tillbyggd med den röda toppen, en så kallad stålplåtskon. Avbemannades 1969 och lyser nu med LED-lampor. Visas för besökare under sommaren.
Hur tar man sig dit?
På somrarna går det går två båtlinjer till Hållö: Hållöfärjan från Smögen och Hållöexpressen från Kungshamn.
Vad kan man göra i närheten?
Närmsta samhälle är Smögen, med den berömda Smögenbryggan. Från vandrarhemmet på ön utgår också hummer- och kräftfisketurer.
Var kan man bo?
Mellan 1 april och 30 november är Utpost Hållö öppet. Det är ett vandrarhem med 42 bäddar som ligger på Hållö, en kvarts båtfärd från Smögen.

Bild: Ola Torkelsson/TT

Landsort

Är Sveriges äldsta och byggdes redan 1678. Guidade turer finns.
Hur tar man sig dit?
Ligger på en ö längst söderut i Stockholms skärgård och det går bra att ta sig hit med pendeltåg och buss. Sista biten går det passagerarfärja.
Vad kan man göra i närheten?
Bada eller njuta av det rika fågellivet. Gott om havsörn. Ön som Landsort ligger på heter Öja och är långsmal. Det gör den till en av få öar i Stockholms skärgård där man kan se både solen gå upp och ner i havsbandet. På ön finns också pub och handelsbod.
Var kan man bo?
Här finns Landsorts vandrarhem med 34 bäddar i olika stugor. Det finns också ett hotell på ön.
 

Bild: Magnus Rietz

Malören

Byggd 1851. Den berömda fyringenjören Gustaf von Heidenstams första fyr. Numera drivs fyren med vindkraft och den är ibland öppen för besökare.
Hur tar man sig dit?
Malören är en liten ö och naturreservat längst ut i Bottenvikens skärgård. Man kan boka båtresa till ön genom Malören Lodge. Båten går från Erikören i Kalix. Annars är det egen båt som gäller.
Vad kan man göra i närheten?
För den som är intresserad av natur och fåglar (silvertärnan finns i stora mängder) är det en lugn och vacker plats att semestra på. Det går att boka olika aktiviteter, till exempel kajak, båtturer och sälsafari. 
Var kan man bo?
Sommartid kan man bo på vandrarhem i gamla lotsstugan, Malören Lodge.

Bild: Magnus Rietz

Sandhammaren

Byggd 1862 och konstruerad av Gustaf von Heidenstam. Känd för sitt vackra ljus som skickas ut från fyren nattetid. Sommartid ofta öppen för besökare.
Hur tar man sig dit?
Sandhammaren ligger vid Sveriges sydöstra spets, tre mil från Ystad. Du tar dig dit med bil, eller med buss från Ystad och sedan en promenad.
Vad kan man göra i närheten?
Nära fyren ligger en milslång sandstrand som anses vara en av landets vackraste. Det finns även kiosk med några maträtter. Innanför stranden finns naturreservat.
Var kan man bo?
Medlemmar i Svenska fyrsällskapet kan hyra rum i de gamla fyrvaktarbostäderna. Det finns flera bed and breakfast och vandrarhem i Löderup.

Bild: Magnus Rietz

Stora Karlsö

Fyren är från 1887 och byggd av sten som brutits på ön. Var bemannad ända till 1989. På kvällarna finns tillfällen till fyrguidning.
Hur tar man sig dit?
Öppet från maj till augusti. Färja från Klintehamn på Gotlands västkust. Till Klintehamn går det bussar från Visby.
Vad kan man göra i närheten?
Vacker natur med möjlighet till såväl tysta och rofyllda promenader som restaurangbesök. Men mest känd är ändå Stora Karlsö för dess fågelliv. Kom hit i slutet av juni och skåda ”grisslehoppningen”, då de små sillgrissleungarna kastar sig rakt ut i Östersjön.
Var kan man bo?
Flera boendemöjligheter. Det finns ett vandrarhem på ön, men det mest ”fyriga” sättet att övernatta på Stora Karlsö är att bo i någon av fyrvaktarbostäderna.

Bild: Magnus Rietz

Ölands södra udde (Långe Jan)

Byggd 1785. En av Sveriges mest besökta fyrar och den högsta med sina 41,6 meter. Generösa öppettider och utsikten från fyren är värd de 197 trappstegen!
Hur tar man sig dit?
Fyren ligger vid Ölands södra udde. Du tar dig dit enklast med bil. Annars buss till Ottenby kungsgård, sedan cirka 5 km promenad.
Vad kan man göra i närheten?
Platsen lockar många med fågelintresse. Vid fyren ligger Ottenby fågelstation, fågelutställning samt en restaurang. Platsen är ett vackert naturreservat och man kan få syn på sälar. 
Var kan man bo?
I Ottenby finns ett vandrarhem som också hyr ut cyklar. Runt om på Öland finns flera bed and breakfast.

Bild: Magnus Rietz

Fem böcker om fyrar

Mot fyren av Virginia Woolf (1927)

Den mest klassiska fyrromanen handlar om familjen Ramsey och inte så mycket om fyren i sig. Den stora familjen plus besökande vänner planerar en utflykt till fyren på skotska Isle of Skye. Romanen är ett av de mest kända exemplen på så kallad inre monolog, där handlingen inte är lika viktig som personernas tankar.

Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor (2019)

En berättelse om två kvinnor, 1838 respektive 1938, vars liv vävs samman. Grace växer upp i en fyr i norra England och hjälper sin pappa att hålla vakt om nätterna. En stormig natt räddar de några människor från ett förlist fartyg. Fyrar spelar en stor roll i denna gripande berättelse.

Fyrväktaren av Jeanette Winterson (2005)

Berättelsen kretsar kring en fyr i brittiska kuststaden Salt. Föräldralösa Silver lärs upp av den blinda fyrvaktaren Pew. Och från Pew får Silver höra berättelser. Som alltid i Jeanette Wintersons romaner handlar det om kärlek. Ljus och mörker är också ett tema som passar fint med fyren i fokus.

Pappan och havet av Tove Jansson (1965)

Muminfamiljen beslutar sig för att lämna Mumindalen och bosätta sig på en enslig ö med en stor fyr. Men Mårran har följt efter dem och vem var egentligen fyrvaktaren som bodde där före dem? Med omisskännlig melankoli skriver Tove Jansson om familjens utsatthet i sin nya omgivning.

Nattfåk av Johan Theorin (2008)

Det är vinter på norra Öland. Stockholmsfamiljen Westin har bosatt sig i en gammal fyrmästargård på öns nordöstra kust. Men en dag hittas hustrun drunknad – kanske till och med mördad? Fick pris som årets bästa kriminalroman.