Det var i förra veckan som sjukhusordförande Pär Johnson uttryckte oro för att det inte skulle bli tre sammanhängande semesterveckor om vårdbehovet var fortsatt lika stort, rapporterade P4 Skaraborg.

Sabina Bengtsson är undersköterska på iva och Kommunals arbetsplatsombud. Hon bjöd in sjukhusordföranden till ett möte med personalen och mötet ägde rum under måndagen.

– Vi hade tidigare uppvaktat vår sjukhusledning, sjukhusstyrelse och regionledning med ett brev där vi förklarade vår arbetsmiljö och undrar hur de tänker sig fortsättningen. Sedan kom det olyckliga uttalandet om bara två veckors semester. Han dementerade uttalandet för oss och sa att det han egentligen ville få fram var en uppmaning till samhället att tänka sig för så att inte personalens semester hotas. Vi har fått höra att en förhandling om två veckors semester inte finns på kartan, säger hon.

I dagsläget är det alltså tre veckors semester som gäller för iva och operation på sjukhusen i Lidköping och Skövde, samt sterilcentralen där.

Trots beskedet att det inte är aktuellt med bara två veckors semester känner sig inte Sabina Bengtsson och hennes kolleger säkra på att de verkligen får sina tre veckor.

– Får vi en ny topp då riskerar man ju personalens semester. Jag är inte trygg i det här.

Monica Malmkvist, Kommunals företrädare i Västra Götalandsregionen, oroas samtidigt över när semestern ska tas ut, detta utifrån den vård som nu fått vänta till i höst.

– Om våra medlemmar ska ha möjlighet att få sin semester i år kan vi inte planera verksamheten fullt ut, säger hon

Samtidigt har arbetsgivaren tagit upp möjligheten att spara fler semesterdagar än de fem som det centrala avtalet ger utrymme för.

– Men det finns ju ingen garanti för att du får ta ut dem nästa år, säger Monica Malmkvist

Den fjärde semesterveckan har redan flyttats till september. Ersättningen för det är 8 000 kronor. Det har skapat ett stort missnöje. Skälet är att anställda andra år fått samma summa om de frivilligt flyttat en semestervecka. Nu när de inte har något val får de alltså samma ersättning.

Närmare 200 undersköterskor och sjuksköterskor kräver besked om hur de ska få återhämtning.

­I Västra Götalandsregionen finns även Norra Älvsborgs Sjukhus, NÄL, som ligger i Trollhättan. Där varierar längden på semestrarna från fyra till två veckor. Två veckor gäller iva och där löser personalen av varandra. De som får sin semester i september ersätts med 8000 kronor per vecka.

– Som facklig representant är jag orolig för personalen. De har slitit på iva och haft mycket patienter. Jag känner av hela mitt hjärta att de ska ha sin semester, säger Wenche Ludvigsen, facklig företrädare för Kommunal.

På Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, i Borås får undersköterskorna både fyra och tre veckors semester, enligt Kommunal. I de fall det blir tre veckors semester ska den fjärde veckan vara inplanerad i juni till september. Även här gäller att den fjärde veckan ersätts med 8 000 kronor.

– Det finns mycket missnöje. Vi har haft det ganska tufft sedan förra året. De flesta skulle nog välja att i stället få sina fyra veckor, säger Lise-Lotte Lindblom, ordförande på sektion VGR.

Fotot på sjukhuset är licensierat under CC BY-SA 3.0.