Utbildningen, som löper över 40 veckor, är ett samarbete mellan folkhögskolan, Oskarshamns kyrkogårdsförvaltning och Växjö stift. Sex veckors praktik ingår. 

–  Vi har fått till oss från branschen att det finns ett enormt behov. Det är svårt att rekrytera personer med rätt kompetens, säger Henrik Jardbring, rektor på Oskarshamns folkhögskola.

Han tror att deras utbildning är unik eftersom den är så bred. Utöver kunskaper i hur man sköter om grönområden och sådant som stensättning och grävning, kommer man även få lära sig inomhussysslor, begravningskunskap och hur man bemöter människor i sorg.

– Som kyrkogårdsvaktmästare på mindre orter behöver du även kunna inomhussysslor. Du behöver också få med dig delar som handlar om att möta människor, säger Henrik Jardbring.

Kursen har plats för 15 deltagare. Kravet är grundskolekompetens och personlig lämplighet. Sista ansökningsdag är den 15 april.

– Intresset är jättestort. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här utbildningen. Det är ju i nära samverkan med kyrkogårdsförvaltningen och Växjö stift så det borgar för en god kvalitet, säger Henrik Jardbring.