Det kan bli brist på svenska jordgubbar och grönsaker i sommar om inte odlarna lyckas hitta personal. Ofta är det säsongsanställda från utlandet som utför dessa jobb, och de har svårt att komma hit på grund av coronaviruset. 

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har gått ut med att det behövs omkring 8 000 anställda bara inom trädgårds- och skogsbranschen. Eftersom andra branscher varslar och permitterar vill LRF nu se att dessa personer kan jobba i lantsektorn i stället.

LRF:s vd Anna Karin Hatt föreslår bland annat halverad arbetsgivaravgift för företag som tar emot personal från en annan bransch och ett bidrag för anställda som kommer från ett jobb med högre lön.

Anja Westberg, Kommunal.
Anja Westberg, Kommunal.

Kommunals ombudsman Anja Westberg tycker att idén låter bra på pappret men är tveksam till om det skulle fungera.

– Det kommer bli svårt för ungdomar att få andra jobb och de kanske kan söka sig till jordgubbsplockning. Men jag tror inte att butiks- och hotellanställda skulle ställa upp på det, ofta finns inte dessa jobb där man bor och då får man bo i kollektiv vid arbetsplatsen. Det är också tuffa, fysiskt ansträngande jobb. Jag tror inte att vuxna stockholmare skulle åka iväg och bo långt hemifrån under sommaren.

– Men jag hoppas att det löser sig för det är klart att jag vill ha svenska jordgubbar och grönsaker i sommar. Självplock kanske blir mycket vanligare i år, både för jordgubbar och grönsaker.

Även plockningen av vilda blåbär och lingon kan påverkas i år. Varje säsong kommer flera tusen bärplockare från Thailand.

– De ska ju ansöka nu till Migrationsverket, vi har ingen aning om hur det blir för det är ju senare på sommaren.

Hur påverkas Kommunals medlemmar i lantsektorn av corona?

– Lantbruken jobbar på som vanligt. Djuren måste skötas. Men de lantbrukare som tar in mjölkare från andra länder får ju problem. Avbytare finns knappt längre så det blir tufft att få in personal om man blir sjuk. Men jag har inte hört att någon blir av med jobbet eller blir permitterad.

Många hunddagis kommer nog försvinna för folk behöver ju inte lämna sina hundar.

Anja Westberg

Inom djursjukvården har man förändrat rutiner så att inte sjuka djurägare kommer dit och det ska helst inte komma mer än en människa med husdjuret. De har också brist på handsprit, säger Anja Westberg.

– I hästbranschen kör många ridskolor lektioner som vanligt men de har många avbokningar. Det finns också oro för att många kommer hänga i stallen om skolorna stänger.

– Det största hunddagiset i Stockholm kommer permittera personal. Många hunddagis kommer nog försvinna för folk behöver ju inte lämna sina hundar.

De som jobbar på golfbanor har inte påverkats än, såvitt Anja Westberg vet. Hon säger att en sådan verksamhet kanske kan hålla igång under pandemin då man inte är tätt inpå varandra.