Konstnären Ella Tillema är uppvuxen i ett hem där facklig kamp var vardag. Hennes mamma och styvfar pratade politik, arbetsplatser och fackliga frågor vid köksbordet.

– Det första jag gjorde när jag fick ett jobb var att gå med i facket, det var så självklart. Men det jag slogs av då är att vuxna var sådana mesar. Jag var yngst på jobbet, men ingen av de andra brydde sig om sina rättigheter, ingen ville ta strid. Jag blev besviken på vuxenvärlden.

Nu är det 20 år sedan Ella Tillema fick sitt första verkliga möte med vuxenvärlden. Men besvikelsen hänger kvar. Varför ville de vuxna inte ta kampen för att alla skulle få det bättre? Varför försökte de inte få mer inflytande?

– Det undrar jag ju mycket i min konst också. Varför folk inte vill göra förändring. Det är förstås goare att gå runt och tycka att allt är bra, och ser man inga svårigheter har man ingen press på sig att agera.

I dag är Ella Tillemas ateljé, som ligger i ett industriområde i Frihamnen i Malmö, tömd på målningar. Allt är lämnat till konstmuseet i Ystad och utställningen ”Floden måste flyta” som precis haft premiärvisning.

Ella Tillema bär mask när hon använder farliga lösningsmedel.

Nu har hon en egen ateljé, men att pyssla och måla har sedan barnsben varit ett eget rum dit hon tagit sin tillflykt. Kreativiteten och att inte låta livskvalitet handla om pengar har Ella Tillema fått hemifrån.

– Det är från min morsa. Jag vet inte om det är klass som är i min benmärg eller om det är kreativitet. Om man saknar pengar kommer man långt med kreativitet. Det skulle jag aldrig vilja byta bort.

Att skaka om oss i vår omedvetna slummer är det Ella Tillemas konst handlar om. Hon vill få oss att ifrågasätta. Att göra motstånd och agera.

– Jag vill visa verkligheten lite verkligare än man ser den när man bara tittar. Jag tänker att om jag visar luftslottet, hur kan ni då inte prata om det?

Ella Tillema

Yrke: Konstnär

Bor: Malmö

Bakgrund: Gått konsthögskolan i Malmö, var färdig 2010. Arbetar heltid som konstnär sedan sju år tillbaka. Har även varit basist och sångerska i diverse punkband genom åren, bland annat i Uppgång och Fall.

På Ystads konstmuseum visar hon just nu en utställning med måleri, dikter och några installationer. En av målningarna föreställer Titanic:

– Om vi hade kunnat åka med en tidsmaskin till Titanic, hade man då gjort på något annat sätt då, hade man saktat ned? I så fall: varför gör man inte det nu? Och om de inte gjort det: varför inte? Det finns många följdfrågor där som jag hoppas finns med när man ser resten av utställningen.

Ella Tillema visar oss luftslottet, rent konkret står det där på museet. Ett uppblåsbart slott som vinglar omkring av luften som blåses in i det.

Målningen ”Kärlek & uppror” som visas på utställningen har redan köpts in av fackliga LO. Den ska hänga i entrén till LO-borgen när utställningen stänger. Det är ett självporträtt där Ella Tillema iklädd en t-shirt med Extinction Rebellion-tryck står med sitt yngsta barn i famnen medan hennes man spelar gitarr i bakgrunden och hennes andra barn sitter på golvet och tittar i en bok.

– Om man som jag är samhällsengagerad är det inte så konstigt att man gör en sådan bild. Det är svårt att säga varför jag gör konst, men jag försöker sätta in min upprorsvilja, min kampvilja i vardagen, och hur det ska gå till och varför jag vill göra uppror.