I höstas avslöjade P4 Örebro att företaget Nordica assistans sålde arbetstillstånd till utländska medborgare. Försäkringskassan kräver nu tillbaka 10 miljoner kronor som Nordica assistans eller deras anställda har redovisat för assistans som aldrig har utförts, enligt P4 Örebro. Bolaget nekar till anklagelserna. 

I ett samarbete med Migrationsverket har Försäkringskassan fått ta del av flera avslagsbeslut som visar att bolaget systematiskt utnyttjar falska arbetstillstånd. Det här är första gången som Försäkringskassan stoppar utbetalningarna till ett assistansbolag efter samarbete med Migrationsverket. 

– Det är rena skenanställningar i vissa fall, säger Linus Nordenskär, nationell samordnare på Försäkringskassan, till P4 Örebro. 

Bolaget har drygt 130 kunder och omsätter över en kvarts miljard varje år. 

Försäkringskassan har också anmält Nordica assistans till Inspektionen för vård och omsorg, som är den myndighet som utfärdar tillstånd för att bedriva personlig assistans.