Om jag skulle vilja hjälpa en brukare på min privata tid när jag är ledig och till exempel gå till frissan med brukaren, hur ställer sig arbetsgivaren till det? Finns det några regler som förbjuder detta? Kort sagt, om jag hjälper på fritiden, kan jag råka ut för några sanktioner?

/ Positiva jag

Margaretha Johansson ombudsman på Kommunal

SVAR: Det finns inget lagligt hinder mot att du följer med brukaren på fritiden, men du bör kolla med din arbetsgivare om det finns riktlinjer om detta.

Man bör också fundera på sin yrkesmässiga roll att vara personlig, men inte privat. Det är lätt hänt att man blir privat med sin brukare och dennes familj och det kan då bli svårt att skilja på arbete och fritid. Det kan bli så att man förväntas att alltid vara tillgänglig, vilket kan skapa problem med att få återhämtningstid mellan arbets­passen.