Under torsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en prognos för det ekonomiska läget i Sverige.

Finansministern pratade också om ekonomin i landets kommuner och regioner och sa att behoven av välfärdens tjänster öka.

– Kommunernas och regionernas ekonomi och förstärkning av välfärden blir allt viktigare. Den stora 40-talistkullen blir nu allt äldre och 90-talisterna är i barnafödande ålder. Det innebär att alla kommande utgifter kommer behöva prövas mot ökade resurser till välfärden, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Vid pressträffen hade hon inga nya besked att ge kommunerna om ökade resurser.

– Vi för budgetsamtal med Liberalerna och Centern och vi kommer att återkomma med besked när de samtalen är klara, sade Magdalena Andersson.

Vårbudgeten presenteras den 15 april. Möjligen kan kommunerna få veta tidigare vilka ökningar av statsbidragen som regeringen planerar, sade hon.

– Det tar tid att ställa om verksamheter och därför är det bra att finansministern ger besked så snart som möjligt om statsbidragens utveckling för att till exempel inga onödiga varsel läggs. Det handlar både om hur pengarna kommer att ges, generellt eller riktat men även hur mycket pengar kommuner och regioner kan räkna med, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, enligt ett pressmeddelande.