Motionen lämnades in till kommunfullmäktige i våras och där skriver SD:s oppositionsråd Helmuth Petersén att Trelleborg inte ska anställa personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”. Nu har kommunstyrelsen föreslagit att kommunfullmäktige ska säga ja till motionen.

Till Trelleborgs Allehanda säger det moderata kommunalrådet Mikael Rubin:

– Det är vanligt svenskt folkvett att skaka hand. When in Rome, do as the Romans.

Birgitta Almroth, Kommunals sektions pressansvariga, är upprörd:

– Vi har ett kommunalråd som beter sig som att han var 17 år. Är det här verkligen ett problem? Ska man då ta i hand i förkylningstider?

Men kan det inte vara så att ni har medlemmar som är muslimer som inte vill ta i hand av religiösa skäl?

– Jag träffar många icke-etniska svenskar och jag har aldrig haft problem att hälsa med dem. Vill man inte ta i hand kan man säga hej.

I fjol ansåg Arbetsdomstolen att det var diskriminering när en kvinna som vägrade skaka hand med en manlig chef inte fick jobb på ett privat företag.

– Det är ett problem om vi inte vågar stå upp för vår kultur och vårt sätt att leva, säger Mikael Rubin till Trelleborgs Allehanda och säger att han tycker att detta är så viktigt att han vill testa lagstiftningen.

Han lär få motstånd från Kommunal.

– Det här kommer vi bestrida. Och kommer det att bli verklighet kommer jag själv att vägra ta i hand, säger Birgitta Almroth.