– Några av oss börjar bli äldre och får ont i ryggen av många lyft, så ett höj- och sänkbart skötbord har vi pratat om länge, säger Anna-Karin Littorin som arbetar som barnskötare på Björnås förskola i Åstorp. 

Hon är relativt ny som skyddsombud på förskolan och hittade genast två frågor som hon tyckte att det var värt att ta upp med sin chef. Förutom skötborden handlade det om dörren in till köket som behövde en automatisk öppnare eftersom den är riktigt tung.

– Det var vår kokerska som kom till mig. Dörren in till köket är en branddörr så den är rejält tung och att gå igenom där med matvagnarna blir jobbigt. Hon hade tagit upp frågan tidigare men det hade inte hänt så mycket. 

Anna-Karin Littorin (till höger) med kokerskan Monica Westerlin.
Anna-Karin Littorin (till höger) med kokerskan Monica Westerlin.

Vilka argument använde du dig av?

– Det var främst att de här hjälpmedlen skulle underlätta i vår arbetsvardag, minska lyften och göra att våra kroppar kunde slitas mindre.

Vilka tips vill du ge till andra barnskötare eller skyddsombud som vill förbättra sin arbetsmiljö?

– Det är främst att stå på sig och försöka få med alla på arbetsplatsen. Jag har precis gått en utbildning för skyddsombud så jag har lärt mig om arbetsmiljö. 

Vilken arbetsmiljöfråga tar du tag i härnäst?

– Åh, vilken svår fråga! Vi har haft kallt inomhus och det ska byggas en helt ny dörr och en annan ska sättas igen, där vill jag se till att det sköts och blir bra. Annars har jag blivit väldigt intresserad av arbetskläder. Vår förskola har uteprofil men de enda kläder vi får är tunna vindbyxor och en tunn jacka. Varma kläder och skor får vi köpa in själva om vi inte vill frysa.  

Du har ingen brist på arbetsuppgifter?

– Nej, det finns så mycket man vill jobba med! Jag önskar att jag fick ännu mer kött på benen. Att vi som är skyddsombud träffades i grupp med jämna mellanrum och stöttade varandra.