De 115 punkterna i LO:s jämlikhetsrapport handlar bland annat om rättvisare skatter, höjda ersättningar till arbetslösa och sjuka, höjda pensioner, fler hyresrätter med låga hyror, tryggare jobb på heltid utan delade turer, satsning på utbildning i svenska och andra insatser för bättre integration samt bättre facklig organisering.

Förskolan och fritids lyfts fram särskilt i rapporten.

– Forskning visar att insatser som sätts in tidigt har mycket större möjlighet att kompensera för uppväxt under knappa och svåra omständigheter, sa Karl-Petter Thorwaldsson när rapporten presenterades vid en pressträff i LO-borgen.

Den senaste LO-kongressen, år 2016, beslöt att denna jämlikhetsrapport skulle göras.

Vi är det land inom OECD där klyftorna ökar snabbast. Sverige är inte längre världens mest jämlika land. Vi har halkat ned till en tiondeplats. Sverige är sämst i Norden på jämlikhet, sa Karl-Petter Thorwaldsson vid pressträffen.

Han menar att utvecklingen går att vända. Men att läget i politiken är för låst för att i dag komma till rätta med de växande klyftorna.

Det är en paradox. Sverige har aldrig varit rikare. Men de politiska blocken blockerar varandra med sina prioriteringar.

Karl-Petter Thorwaldsson sa att LO:s uppdrag nu inte är över för att jämlikhetsrapporten med de 115 punkterna har presenterats.

– Nu börjar arbetet med att få dem förverkligade, förklarade han.