Motiveringen är att Nobinas arbete med hbtq-frågor inte bara är fina ord utan en del av vardagen. Nobina är sedan flera år sponsor och partner till arrangören Stockholm Pride och har en öppen klädpolicy, där medarbetarna själva får välja om de vill ha kjol eller byxor. Företagsledningen får också gå utbildning i inkludering.

  – Nobina tar tydligt ställning för hbtq-rättigheter, till exempel som partners i Pride men också i vardagen.  Det finns en synlig hbtq-mångfald i hela Nobina, på våra depåer bland bussförare och tjänstemän och också på vårt huvudkontor. Det spelar en stor roll för enskilda medarbetare, säger Isaac Yassin, Unionenrepresentant på Nobina i ett pressmeddelande.

Unionen delar varje år ut ett pris till en arbetsgivare som arbetar för en inkluderande arbetsplats. Priset delas ut under onsdagen då Stockholm Pride invigs.

Fotnot: Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner.