Det var när polisen besökte två gårdar i måndags som arbetarna från Vitryssland och Ukraina upptäcktes. 40 av dem på en gård i Landskrona och 18 på en utanför Kalmar.

– De hade kommit för att tillfälligt jobba med bärplockning, men de hade inte tillstånd att arbeta eller vistas i landet, säger Ewa-Gun Westford, skånepolisens presstalesperson till SVT.

Redan samma kväll sattes de flesta av dem på en färja till Polen.

– Fem personer som var från Vitryssland har hållits kvar i väntan på annan avvisning, säger Ewa-Gun Westford till Lantbrukets Affärstidning.

Enligt SVT är det inte ovanligt med illegal arbetskraft inom bärbranschen. Ewa-Gun Westford berättar för dem att man råkat på flera liknande fall.

– Vi har sett det här i Karlskrona, Trelleborg och Ystad bland annat.

Det trots att risken är stor för höga böter och avgifter. Lantbrukets Affärstidning rapporterar att det i samband med tillslagen mot gårdarna gjort två anmälningar om brott mot utlänningslagen och att odlarna nu risker böter och en straffavgift på närmare 70 000 kronor för varje illegal invandrare.

– Man måste vara noggrann att kontrollera att ens anställda har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Du behöver inte ha haft uppsåt att begå brott men arbetstillstånden ska vara klara innan de kommer hit, säger Ewa-Gun Westford till Lantbrukets Affärstidning som också ställer frågan varför just gårdarna i Karlskrona och Kalmar fick polisbesök.

– Det är ingen information vi går ut med, varför vi väljer si eller så. Men det ingår i linjeverksamheten att bedriva inte bara gränskontroller utan också arbetsplatskontroller.