Blir du en ny arbetarförfattare nu?

– Absolut! Augustpriset nästa! Nej, skämt åsido, den här kursen har sått ett frö hos mig. Jag har funderat på att hämta inspiration från mitt yrkesliv till mitt skrivande men inte kommit till skott. När jag såg ­annonsen i Kommunalarbetaren anmälde jag mig därför direkt. Det känns kul att ha fått möjlighet att börja utveckla denna del i mitt skrivande.

Hur mycket har du skrivit tidigare?

– Klyschan ”jag har alltid skrivit” är faktiskt sann, även om jag gjort det i hemlighet. Att hitta på historier och se hur de växer fram är kul. Jag har skrivit ganska många noveller, varav ett par har blivit publicerade. Jag har två bokmanus liggande i ”skrivbordslådan”. Ett utkast till en roman och ett självbiografiskt manus som jag har jobbat väldigt mycket med och som just nu finns hos föreningen Liv i Sverige, en förening som främjar självbiografiskt berättande. Som medlem i föreningen kan man få ett lektörsutlåtande till ett manus.

Jag kommer att fortsätta skriva texter där jag hämtar inspiration från mitt arbete som undersköterska. Det känns som en yrkesgrupp som inte syns och hörs så mycket i litteraturen.

Titti Bäckman

Vad har ni gjort under kursen?

– Vi har bland annat läst novellerna i KA:s novellsamling ”Det här får de inte på banken” och skrivit egna noveller. Vi har också gett respons på varandras texter.

Hur tänker du gå vidare?

– Jag kommer att fortsätta skriva texter där jag hämtar inspiration från mitt arbete som undersköterska. Det känns som en yrkesgrupp som inte syns och hörs så mycket i litteraturen. Åtminstone inte ur ett arbetarperspektiv.

Fotnot: Kursen ”Läs och skriv: Är du en ny arbetarförfattare?” ges av ABF i samarbete med Kommunalarbetaren och Arenagruppen. Mer information om höstens kurser finns här (extern länk).