– De kommande åren behöver vi prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson (S), enligt ett pressmeddelande.

Analysen ligger i linje med andra beräkningar tidigare från bland andra Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi har under lång tid pekat på att kommuner och regioner har stora utmaningar och att det är ett gemensamt ansvar för staten, kommunerna och regionerna, säger Anders Knape (M), SKL:s ordförande, i ett annat pressmeddelande.

Finansdepartementets analys visar bland annat att antalet personer över 80 år ökar med cirka 200 000 personer fram till 2026. Och att det då skulle behövas ungefär 560 nya äldreboenden och 75 vårdcentraler för att klara av situationen. Ungefär 80 000 personer behöver anställas inom vård och omsorg, enligt beräkningarna.