År 2017 var det omkring 3 000 thailändska bärplockare som beviljades arbetstillstånd av Migrationsverket. Förra året var det omkring 5 000 bärplockare som fick arbetstillstånd. Och i år ökar antalet med ytterligare 1 000 bärplockare, rapporterar Ekot.

.

Orsaken till ökningen beror delvis på att regeringen planerar att införa nya skatteregler som gör det dyrare för svenska bärföretag att anlita bärplockare som är anställda av utländska bemanningsföretag. Företagen vill passa på och fylla frysarna inför kommande år innan eventuellt nya skatteregler klubbas.

Och företagen hoppas på stora förtjänster i år på grund av höga bärpriser. Det är stor efterfrågan på bär efter förra årets torra sommar med färre bärskördar.

Ersättningen för bärplockarna ska dels bygga på garanterad lägsta inkomst och dels på en ackordsdel som ökar förtjänsten för den som plockar mycket bär.

– Risken är att inkomsterna minskar om det är fler som är ute och plockar, säger Kommunals ombudsman Jörgen Gustavsson.

Han tycker att dagens regler fungerar bra när det gäller beviljande av arbetstillstånd.

– Det krävs bland annat att det finns boende, kost, logi och transporter för bärplockarna.  

Jörgen Gustavsson är inte så orolig för ökad risk att bärplockarna utnyttjas när de blir så många fler.

– Vi är ute i skogarna för att se till att de har schysta villkor. Men är det ingen av bärplockarna som slår larm om att något är fel är det inte så mycket vi kan göra om vi inte själva upptäcker det, säger han.