Fabriken börjar i den ryske mästerregissören Tarkovskijs anda med en man gående på en landsväg i dimman men övergår snart i något så ovanligt som en thriller i arbetarklassmiljö.

Sex industriarbetare tar lagen i egna händer när de återigen ska få vänta på sin lön och dessutom får veta att fabriken ska läggas ner. De kidnappar helt enkelt fabriksägaren och kräver att få hans pengar. Men upprorsledaren visar sig ha högre planer än så och kidnappningen utvecklas till ett gisslandrama.

Ett mästerligt kammarspel om Ryssland, korruptionen och maktlösheten, men också om den interna maktkampen mellan dessa män från fabriksgolvet. Spelplanen ändras ideligen i filmen och så också moralen.

Ryssland ligger långt ner på alla listor över yttrandefrihet men tack och lov har denna film slunkit igenom.

En riktig fullträff!