– Det är en viktig dag. Vi står upp för medlemmarnas arbetsvillkor och då blir det naturligt att vi också står upp för arbetsvillkoren internationellt, säger Tina Dahlström, som nästan kan kallas Fairetradefikageneral.

Hon har varit anställd i fem år på Kommunals förbundskontor och har sedan dess varit en av dem som leder evenemanget varje år.

Varje år har det varit mellan 75 000 och 130 000 kommunalare som fikar tillsammans den här dagen. Många undrar säkert varför Fairtrade är viktigt för Kommunal?

– Odling som kaffe-, kakao- och teodling ligger nära oss eftersom vi organiserar de gröna sektorerna i Sverige. De är våra kolleger internationellt. Det är viktigt att stödja deras arbetsvillkor.

Men det är inte bara det som är viktigt. Samtalen om arbetsvillkoren i världen blir också ett bra tillfälle att diskutera villkoren i Sverige.

– Det är en viktig anledning till varför vi gör det. Vi har sett att det är ett bra tillfälle att prata med många om det och ett bra sätt att värva medlemmar.

I år kommer det finnas en extra möjlighet till vinst för alla som Fairtradefikar. Kommunal har tillsammans med fackförbundet Handels utlyst en tävling om bästa fikabilden.

– Vi har i flera år försökt utmana andra LO-förbund att vara med och fika. Vi är så mycket större än Handels att det blir orättvist att tävla om antal som fikar. Då kom vi fram till att ha den här tävlingen tillsammans, säger Tina Dahlström.

Vinnarna får en presentkorg från Fairetrade till jobbet. Den som vill vara med tar en bild på sitt Fairtradefika och märker med #helakommunalfikar och lägger upp den på Facebook senast den 12 maj.