– Jag är inte färdig med talet än, men i stora delar kommer det handla om de stora utmaningar vi ser med en ojämlikhet som är alldeles för stor. Vi kan se att välfärden inte klarar sitt uppdrag och att vi bör investera mer i välfärdstjänsterna och inte minst i pensionssystemet, säger Tobias Baudin när KA når honom på torsdagen.

De här bristerna handlar inte handlar om en slump, utan beror på politiska beslut.

– Och om vi inte gillar det vi har måste vi ha en stark arbetarrörelse som tar oss härifrån, inte minst en stark fackföreningsrörelse. Vi måste räta på ryggen och tala om vad vi vill ha i stället.

Att de kommunalare som jobbar i välfärden, inte minst i äldreomsorgen, behöver fler kollegor är inget nytt tema för Tobias Baudins 1 maj-tal. Men han hoppas att fler börjar förstå vilken jätteutmaning det handlar om.

– Det som händer om man inte fixar det här är att de som har pengar kommer köpa till extratjänster i äldreomsorgen och kommunalare kommer inte ha råd med det. Det andra är att många kommer behöva gå ner i arbetstid och sluta jobba och då får vi en anhörigvård i Sverige och det vill vi inte ha. Det är inte bara viktigt för de som jobbar i äldreomsorgen utan för att vi behöver människor som går till jobbet och producerar tillväxt.

Förstamajtågen har ju krympt med åren. Vad spelar det för roll du håller tal just på 1 maj?

– Jag planerar faktiskt att prata om min morfar. Jag var kanske tre, fyra år först gången jag följde med min mamma och gick i tåget och jag minns hur otroligt stolt och glad han var. Vi kan inte ta demokratin för givet, det är viktigare än någonsin att vi går ut och säger vad vi vill förändra.

De senaste åren har kommunalare själva organiserat demonstrationer som äldreupproret i Luleå och Förskoleupproret. Hur tycker du att Kommunal fångar upp den kraften från medlemmarna?

– Vi ska alltid stå där tillsammans med medlemmarna och påverka, det är otroligt viktigt. Jag tycker vi gör det mer och mer, men vi kan bli ännu bättre på att fånga upp det här. I grund och botten vill vi göra saker inom vår förening, och när det gäller lokala initiativ så görs lokala bedömningar om vi ska vara med. Men det är väldigt bra att det är fler som tar till orda.

Kommunals ordförande kommer först hålla tal i Enköping och sedan i Uppsala.

– Jag är glad över att få tala i Uppsala där jag tror vi har landets största sektion och som är en spännande och dynamisk ort. Enköping är också roligt för där har vi en sektion som jobbat framgångsrikt inte minst med medlemsvärvning.

Fotnot: Bilden på 1 maj-tåget är licenserad av CC-BY SA 3.0 via Wikimedia Commons.