Nu får hemtjänsten anmäla vanvård av djur
Från och med i dag blir det tillåtet för hemtjänstpersonal att bryta sekretessen för att anmäla om ett djur far illa hemma hos en brukare. ”Det är jättebra”, säger undersköterskan Beata Kolbikowska som varit med om sådana situationer i jobbet.
Den nya bestämmelsen i offentlighets- och sekretesslagen, lex Maja, är uppkallad efter en katt som svalt ihjäl efter att ägaren hade åkt in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst men personalen vågade inte informera länsstyrelsen om katten, eftersom de då skulle bryta mot sekretessen.
Lex Maja innebär att det införs ett undantag från sekretessen, där det blir tillåtet för personal inom socialtjänst, hälso- och sjukvård och LSS att anmäla till länsstyrelsen om ett djur far illa.
I Skarpnäcks hemtjänst i Stockholm valde förvaltningen för två år sedan att anmäla att en katt for illa till länsstyrelsen. Det var en i personalen som informerat förvaltningen om att katten fick för mycket mat och att pälsen var ovårdad. Länsstyrelsen tog senare beslut om att katten behövde avlivas.
Kommunen gjorde en lex Sarah-anmälan eftersom man var medveten om att man brutit mot sekretessen. I anmälan skriver man också att situationen kunde ha hanterats annorlunda. De anhöriga anmälde senare kommunen till JO för att ha brutit sekretessen, men JO meddelade tidigare i år att de inte såg anledning att kritisera arbetsgivaren, bland annat med tanke på den nya lagen.
Undersköterskan Beata Kolbikowska var en av dem som arbetade hemma hos den aktuella brukaren. Hon hade själv inte reagerat på att katten verkade fara illa, möjligtvis tyckte hon att pälsen var ovårdad. Hon tycker att det är bra att det anmäldes men säger att det kunde ha skötts annorlunda.
– Man måste skaffa rutiner, kanske skicka brev att man ska komma dit. Inte bara ringa till hemtjänstlokalen och säga att vi ska öppna dörren. Det gör inte någon, inte ens socialen. Personen borde få information innan. Hon blev jätteledsen, det är som en medlem i familjen och plötsligt ska den avlivas, säger Beata Kolbikowska.
Hon berättar om ett annat fall, där det var mer uppenbart att brukaren inte kunde ta hand om sin katt. Ägaren, som var dement, matade inte katten utan det var hemtjänstpersonalen som gav den mat och vatten och tömde kattlådan. Trots att de sa till brukaren att han behövde ta hand om katten blev det inte bättre. När katten avled skaffade brukaren en katt till. Den dog också.
– Kollegan hittade den, den var nästan rutten. Det är verkligen skäl att anmäla. Vi sa till hans anhöriga efter det att han får absolut inte skaffa djur igen eftersom han inte kan ta hand om dem, säger hon.
Beata Kolbikowska tycker att den nya lagen är bra och hoppas att de ska få ordentliga instruktioner från arbetsgivaren om hur de ska gå till väga om en situation med ett vanvårdat djur uppstår.
– Arbetsgivaren måste veta hur man ska hantera ett sådant fall, om man till exempel ska informera anhöriga. Om de är på väg att bli dementa tycker jag att man ska göra det. Katter och djur har rättigheter men människor har också rättigheter. Det är viktigt att hantera situationen på rätt sätt.
Hon tycker också att det är viktigt att det är arbetsgivaren och inte personalen som anmäler till länsstyrelsen.