Malmös politiker beslutade år 2015 att satsa på digitala lås i hemtjänsten för att få bort nyckelhanteringen. Mobilstyrda dörrlås skulle installeras hos brukarna, så att personalen skulle kunna öppna dörrarna med hjälp av mobiltelefoner. Men Sydsvenskan avslöjar nu att hela satsningen blev ett fiasko.

I början av 2017 levererades runt 1200 lås, varav 400 monterades och 800 lades i kommunens lager. Men programvaran byggde på Microsofts operativsystem för mobiltelefoner som ingen mobiltillverkare längre vill använda sig av. Kostnaden för dörrlåsen som nu inte kan användas beräknas vara runt en miljon kronor.

– Vid upphandlingstidpunkten ansågs det vara den säkraste och bästa lösningen. Men sedan hittade vi inga mobiltelefontillverkare som ville lägga in Microsofts operativsystem. Android och Apples IOS blev helt dominerande, säger enhetschef Åke Härstedt till Sydsvenskan.

Men målet att införa digitala dörrlås för Malmös uppåt 10 000 hemtjänstkunder har inte skrotats. Malmö stad har inlett en ny upphandling om digitala lås.

– Går tidsplanen rätt så har vi ett nytt avtal till sommaren eller början av hösten. Sedan kan vi börja med att implementera i full skala. Det tar 12 -18 månader att få ut ungefär 7 000 lås, säger Åke Härstedt till Sydsvenskan.