– Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag. Men vi avstår med ett misstroendelöfte. Det innebär att Stefan Löfven kan tillträda som statsminister, sade Jonas Sjöstedt.

Samtidigt förklarade han att man inte kommer att tveka att använda sin möjlighet att försöka få till ett misstroendevotum i fall den kommande regeringen inför marknadshyror och luckrar upp arbetsrätten.

– Misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod där Löfven måste respektera våra röda linjer. Vi är i praktiken vågmästare. Om den nya regeringen så småningom lägger fram förslag om marknadshyror eller angriper anställningstryggheten via lag kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven, sade Jonas Sjöstedt och påminde om situationen 1991 när V fällde en S-regering som lade fram förslag om strejkförbud.

I den fyrpartiuppgörelse med 73 punkter, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna förhandlat fram, finns flera förslag som retat gallfeber på fackföreningsrörelsen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin har kallat överenskommelsen för en attack på arbetsrätten och han har varit starkt kritisk mot att avdraget på fackföreningsavgiften inte berörs i fyrpartiuppgörelsen.

Jonas Sjöstedt sade på onsdagen att han fått löfte från Stefan Löfven att flera av de reformer V fick igenom tillsammans med S och MP under den förra mandatperioden skall återinföras, och nämnde i en intervju bland annat avdragsrätten på fackföreningsavgiften.

– Socialdemokraterna säger till oss att de kommer att kämpa för det, sade Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven nominerades formellt till statsminister av Andreas Norlén vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen. Själva statsministeromröstningen äger rum i riksdagen på fredag denna vecka. Enligt Aftonbladet ska Löfven på måndag i nästa vecka presentera sin regering, om han blir vald till statsminister.