Jag läser i Expressen från 23/9 om seniorlägenheterna som ska byggas i Nacka kommun. De är utrustade med japanska toaletter som höjs och sänks ner med fjärrkontroll, med sänkbara tvättställ och med sängar som har inbyggda vågar som känner av ifall en boende skulle kissa på sig (då larmas personalen). Lägg till sjöutsikten och priset (ett boende måste ha 18 000–20 000 i pension efter skatt för att ha råd att bo där) och man förstår genast vilka som kommer att tillbringa dagarna där på ålderns höst. Jag läser faktiskt ointresserad, jag tänker det är inget nytt under solen. Låt de rika ha det lyxigt in i det sista toabesöket!

Jag gäspar vidare och får veta att det är tre mångmiljonärer som äger bolaget Silver Life och bland dem finns Leif Östling, före detta ordförande i Svenskt Näringsliv. Ni kommer säkert ihåg honom, den där ”vad-fan-får-jag-för-pengarna-mannen”, han som undvek att betala skatt i Sverige och placerade pengarna utomlands i stället. På frågan om hur han ser på dem som inte har råd att bo i detta boende svarar Östling att ”naturen är inte jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med”.

Jag har slutat gäspa, jag piggnar till. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka Östlings svar, är han glad eller ursäktande för detta ”naturliga tillstånd”? Men jag tar honom på allvar (karln viftar ju med natur, Darwin och hela köret). En nedstämmande insikt infinner sig direkt. Stackars oss, det räcker inte längre med att vi har överseende med vår kära natur när hon överöser oss med jordbävning och tsunami och issmältning. Nu ska även naturolyckor i form av en drös giriga direktörer kräva vår förståelse.

Jag borrar mig vidare i hans tankebanor, nu tycker jag faktiskt synd även om rika direktörer. Tänk er vad naturen är grym mot dem, vad de lider när de spjärnar emot: de är tvungna att belöna varandra i slutna rum; de är tvungna att ha orättvist höga löner, i vissa fall tiotals gånger högre än vanliga knegares (till och med när det går dåligt för företaget); de är tvungna att pressa ned arbetarnas löner och bekämpa kallt deras arbetsvillkor. Och att skatteplanera.

Fy på dig, din stygga natur!

 

PS: Sverige förlorar minst 40 miljarder kronor per år på grund av skattesmitning. Är det inte märkligt att man pratar så lite om detta skatteläckage?