Efter tre tävlingsdagar korades i lördags vinnarna i Yrkes-EM i Budapest. Det svenska Yrkeslandslaget tog hem tre guld och ett brons. Men för trädgårdsanläggarna Miranda Blom och Patrik Möller blev det ingen medalj i år. De tävlade i team mot trädgårdsanläggare från tio andra länder om att bli europeiska mästare. Uppgiften var att bygga en trädgård för en takterrass.

– Första dagen gick det inte så bra, vi hade tyvärr en del problem med måtten. Men andra och tredje dagen gick det bättre. I slutänden tyckte vi och många med oss att vår trädgård var bland de snyggaste. Men det var hård konkurrens, de andra trädgårdsanläggarna var jätteduktiga, säger Miranda Blom om niondeplatsen i tävlingen.

Patrik Möller och Miranda Blom.

I dag är Miranda Blom ledig från sitt jobb som trädgårdsanläggare, men i morgon väntar en vanlig arbetsdag. Från tävlingen i Yrkes-EM tar hon med sig flera nya erfarenheter.

– Även om en gör misstag i början så går det att rädda upp situationen och göra något bra ändå. Det var inspirerande att tävla i Yrkes-EM. Det var spännande att se hur de andra arbetade och att få jobba efter så fina ritningar, säger hon.

Yrkes-EM hölls i år i Budapest mellan den 26 och den 28 september. Under tävlingen möttes över 500 unga från 28 olika länder för att tävla i 40 olika yrken.

Det svenska Yrkeslandslaget tog hem tre guld och ett brons. Guldmedaljerna togs av Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Bronsmedaljen togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö. Lina Andersson vann också utmärkelsen ”Best of Nation” då hon hade högst poäng av de svenska tävlande.