Varför ville du göra den här filmen?

– Jag är orolig över det politiska samtalet. Det är för mycket snack om hårdare tag och inget om bakomliggande orsaker till problemen. Vi har världens snabbast växande klassklyftor men få politiker verkar vilja prata om det.

Vad hoppas du att den som ser filmen tar med sig?

– Jag hoppas att folk ska ställa sig frågan vad som händer om vi går ihop i stället för att ställas mot varandra. Det skulle kunna göras mycket mer politiskt för att utjämna klassklyftor och värna rättigheter. Det är där vi ska gå ihop och kämpa.

Astrid Askberger.

Vänstern framstår i filmen som lite uppgiven? Hur ser du själv på motståndet från vänster?

– Att vi måste vara tydligare och visa mer vad vi tycker. Vi måste sätta tryck på Socialdemokraterna, att vi vill ha en vänsterpolitik.

Du jämställer bilbränningar i storstädernas förorter med hungerkravallerna för 100 år sedan, vill du utveckla?

– Det är komplext men jag tänkte att det förmodligen verkade väldigt kaosartat under hungerkravallerna 1917 med, folk stormade butiker men organisera sig och vända frustrationen till en konstruktiv kraft. Något som  till slut ledde till förändringar. Jag undrar hur dagens politiker tar hand om den frustration som finns hos dem som inte känner sig delaktiga i samhället och hur de kan de skapa ett nytt konstruktivt samtal?

 

Se trailern till Bröd och rättvisa:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Bröd och rättvisa

Filmen finns att seETC play.

ABF i Västsverige har visat filmen och ordnat samtal om visioner och politik.