Är det rymd­ödlor, förklädda till människor, som styr världen? Det tror i alla fall en av nutidens främsta konspirationsteoretiker David Icke och hans anhängare. För den som inte ägnar sig åt att dammsuga internetforum efter ”alternativa förklaringar ” till allt som händer, så är frilansjournalisten Kent Wernes nya bok ”Allt är en konspiration” en skrämmande lektion i ämnet. 

Han försöker förstå hur konspirationsteoretikerna tänker och går till botten med konspirationsteoriernas historia. De flesta teorierna utgår mer eller mindre från bildandet av Illuminatiorden i Tyskland 1776. I Illuminati finns för många förklaringen till allt från Kennedymordet till 11 september-attackerna.  

Det roade skratt läsningen kan ge fastnar definitivt i halsen när Werne visar hur konspirationsteorier orsakat folkmord och terrorbrott. För Adolf Hitler var utrotningen av miljontals judar bara en kamp mot den judiska världskonspirationen. Den fanns ju belagd i Sion Vises Proto­koll, ibland omdöpta till Illuminati­protokollen. Protokollen har bevisats vara falska och ett rent påhitt men är ändå en central text än i dag i konspirationsflödet. 

Anders Behring Breivik och Peter Mangs är två andra mer närliggande exempel på hur övertygelser om en övergripande konspiration kan leda till fruktansvärda handlingar. 

Och så har vi Donald Trump, en fullfjädrad konspirationsteoretiker, som tagit sig ända in i Vita Huset.

SD:s Kent Ekeroth har i Sveriges riksdag  2018 applåderat Ungerns hatkampanj mot finansmannen George Soros. Soros pekas ut som en av de ledande ”dolda” makthavarna i den rörelse som länge planerat en ny världsordning, beskriver Werne i boken. Så sent som i juni, anklagades Soros av SD-riksdagskandidaten Thoralf Alfsson för att ligga bakom riksdagsbeslutet om de ensamkommande flyktingungdomarna. Och just det, Soros är jude.

Det är en inte helt lättläst men imponerande genomgång av de dominerande konspirationsteorierna som Kent Werne har gjort. Möjligen saknar jag lite mer resonemang kring frågan på baksidestexten, hur det kommer sig att de sprids som en löpeld just nu? Det korta svaret är internet och växande klyftor, men Werne hade gärna fått utveckla detta mer.