Vid Liberalernas dag i Almedalen presenterade partiet en lista på 28 punkter om hur Sverige ska komma närmare EU. Tio av dessa punkter är kända sedan tidigare och arton är nya inför denna valrörelse.

Punkterna handlar om starkare försvars- och utrikespolitiskt samarbete, klimatsamarbete med bland annat en EU-skatt på koldioxid, rättssamarbete med bland annat ett europeiskt FBI, migration, ekonomiskt samarbete som bland annat ska värna den sociala pelaren med ministandarder för sociala rättigheter.

Dessutom finns en punkt om ett starkare samarbete för europeiska värderingar. Det innehåller bland annat krav om mer öppenhet och insyn i EU med en starkare offentlighetsprincip och att visselblåsare ska skyddas av meddelarfrihet efter svensk förebild.

Liberalerna har tidigare framställt sig som Sveriges mest EU-vänliga parti. Nu lyfter de fram det som en konfliktyta mot SD i valet. Jan Björklund utmanar SD:s ledare Jimmie Åkesson på fyra debatter i landet om Sveriges EU-medlemskap.

Han säger att det är viktigt att uppmärksamma att SD inte bara är främlingsfientligt utan också är nationalistiskt och emot EU.

­­– Det är mycket allvarligt att ett parti som kan bli ett av de största, i värsta fall det största, i Sverige vill att vi ska lämna EU. Det skulle skada Sverige något oerhört, säger Jan Björklund.

Han varnar för att SD tillsammans med Vänsterpartiet, som också är emot ett svenskt EU-medlemskap, efter valet kan ha upp till en tredjedel av platserna i riksdagen.

– Det här är på allvar. EU är viktigt för Europa. Det europeiska samarbetet växte fram efter två världskrig. De gånger nationalismen varit en stark kraft i Europa har det slutat med katastrof. EU är också viktigt för Sverige och svensk handel. Dessutom är EU viktigt för att lösa utmaningar i framtiden.

Jan Björklund säger att Liberalerna nu lägger om sin valrörelse för att ta debatten om svenskt EU-medlemskap.

Sedan tidigare är också skola och integration partiets huvudfrågor i valet.