Filmen ”Grannar” undrar hur man blir en del av det samhälle man lever i. Den handlar om demokrati, om att ha en plats och ta en plats i samhället. Hur hör man till? Regissörer är Karin Wegsjö och Nazira Abzalova.

– Jag har bott i Sverige i 14 år men har aldrig röstat. Jag har bara existerat, aldrig deltagit politiskt, säger Nazira Abzalova.

Detta är hennes första film i Sverige, hennes tidigare filmerfarenhet kommer från Uzbekistan.

Syftet med filmerna som ingår i projektet ”Röst” är att lyfta andra röster än de etablerade, att ge nytt utrymme både bakom och framför kameran.

Många av filmerna ger mer verklighet och nya ingångar till frågor som redan debatteras. Om att fly från en konflikt och komma till en annan (eller som det oftast kallas, att komma som ensamt flyktingbarn) handlar ”Aktivisterna” där vi möter Zahra, Masoumeh och Mina. I ett formspråk som känns igen från norska ”Skam” följer filmen deras kamp för uppehållstillstånd.

Om migration handlar ”En plats i Europa”. Här möter tittaren utsattheten hos Thomas, som i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttorna. Några hundra meter från TV4 lever han i ett ingenmansland som nu ska tas ifrån honom. Rakt in i kameran ger han sitt försvarstal för mänskliga rättigheter, att få finnas till, att få ett arbete och någonstans att sova.

Offentliga rum, vad ett centrum är och hur ett centrum ser ut skildras i filmen ”Centrum”. Ungdomar som snackar motor på en parkering i Forshaga och andra som hänger utanför ett köpcentrum i en förort till Stockholm.

– Vi ville få ungdomarnas egna röster om centrum. Visa hur viktigt det är med offentliga rum och vad som händer med ett samhälle där det inte finns något centrum, säger Camila-Catalina Fernandez, en av regissörerna till filmen.

”Noratanten” skildrar Sabine som med kärleksbudskap och sin egen person försöker stoppa nazisterna som marscherar på Sveriges gator.

”Waryaa” är en personlig dokumentär om den svensk-somaliska mannen, och ”Nickname Szanto” visar den ojämställda spelvärlden.

Sticker ut gör ”Stamnätet” som varvar ett näst intill poetiskt tilltal med hårda fakta och magiska bilder. Clara Bodéns film handlar om kraftproduktion och kolonialism.

Vi möter en pojke som står vid ett kraftverk i Norrlands inland. Vid en fors som inte längre finns för att någon äger fallrättigheterna.

Det handlar om förutsättningar, om naturresurser, om att vara barn och känna sig rik bland åtta kraftverk som genererar kraft och arbetstillfällen. Och om att sedan växa upp och ständigt höra att ”det finns inga pengar”. Om att få världen att gå ihop. Om den går ihop.

De åtta dokumentärfilmerna som vardera är runt fyra minuter lång har bekostats av SVT och Svenska Filminstitutet. I kväll klockan 18.00 får de premiär på SVT Play och SVT:s Youtube-kanal. De kommer också att visas en i taget efter SVT:s partiledarutfrågningar (med start 16 augusti).

Folkets Bio kommer att visa filmerna med efterföljande samtal, över 200 samtal är redan inbokade på biografer och skolor runt om i landet. Program för Folkets Bios visningar finns på www.röst.nu.