Den 9 september är det dags för svenska folket att gå till valurnorna. Kommunal storsatsar på valet med en ringkampanj som ska få medlemmarna att rösta, i första hand på Socialdemokraterna. Dessutom har Kommunal släppt ett valmanifest med tre krav på nästa regering. Kommunal kräver att allmän visstidsanställning avskaffas, ökade resurser till välfärden och stopp för ”vinstjakten”, samt skatteavdrag för a-kasseavgiften. 

Två av kraven var med även i förra valrörelsen, och har alltså inte genomförts under mandatperioden med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid rodret. Men inför förra valet krävde Kommunal dessutom lagstiftning om barnomsorg på obekväm tid (ibland kallat nattis), fler förändringar av a-kassan, lagstiftning om rätt till heltid och en tredelad föräldraförsäkring. Trots att inte heller detta är genomfört, kräver Kommunal inte det i årets valrörelse.

 

LÄS OCKSÅ: Långt kvar till den ”gamla” a-kassan

 

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att facket inte har ändrat åsikter i de här frågorna, men att det handlar om prioriteringar.

– Vårt fokus har varit att ha tydliga och inte för många frågor. Om det är för många blir det svårare att förstå vad Kommunal vill. Vi har försökt hålla nere antalet och att det är sådant som verklig­en är viktigt för medlemmarna. Det spelar ingen roll om jag är på ett sjukhus, en förskola, om jag träffar fastighetsskötare eller inte minst på äldreboenden, så är det den slimmade bemanningen, att man har för få kolleger som är den tydligaste frågan som jag känner är allra viktigast för medlemmarna.

Kommunal har facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna och tycker att det är det parti som är bäst för medlemmarna. Tobias Baudin tycker att det är tydligt att det varit en socialdemokratiskt ledd regering de senaste 3,5 åren och nämner bland annat ökade investeringar i välfärden, men säger att de samtidigt inte är nöjda. 

– Jag tycker att man har satsat för lite på investeringar i välfärden. Jag är kritisk till många politiker i kommuner och landsting också. Det är alldeles för många socialdemokratiska politiker och kommunalråd som inte tar sin arbetsgivarroll på allvar. Här har de haft chansen att visa att man kan se till att man har fler tillsvidareanställningar, fler heltider och införa arbetskläder i hemtjänsten och förskolorna, men alldeles för lite har hänt. 

Kommunal har vid sidan av sitt valmanifest ställt krav på ett ”investeringspaket” för välfärden. Där finns en rad krav, bland annat fördubblat antal platser på utbildningar till undersköt­erska och en statlig bonus till arbetsgivare som löser korttidsfrånvaro med att ha vikariepooler där personalen är tillsvidareanställd. Dessutom har Kommunal gjort ett utspel och krävt en ”rike­mansskatt” för de med allra störst förmögenheter.

 

LÄS OCKSÅ: S höll inte vallöfte om nattis

 

Varför ställde ni inte de här kraven i början av mandatperioden, på den socialdemokratiskt ledda regeringen? 

– Jag tror nog att vi har drivit kravet om ökade investeringar till välfärden i alla fall sedan jag blev ordförande. Och de har ökat, det ska regeringen ha kredd för. Men det kommer inte vara tillräckligt. Vi har drivit de här fråg­orna under lång tid, men vi är ju inte nöjda och facklig-politisk samverkan handlar ju inte om att sitta på läktaren och tycka att allt som Stefan Löfven gör är bra, säger Tobias Baudin.

Han säger att det också är viktigt för Kommunal att få valrörelsen att handla om deras frågor och att fler partier tycker som Kommunal i fler frågor, eftersom det inte är troligt att Socialdemokraterna får egen majoritet. 

– Jag tycker att det är alldeles för lite fokus på äldreomsorgen. Det är jättebra att debatten nu handlar om sjukvården och skolan, men jag tycker att äldreomsorgen behöver en större plats i den politiska debatten. Där kommer det handla om att satsa och investera pengar, så att man kan anställa fler personer.

 

Så gick det med valkraven

 

JA – valkrav som blivit verklighet.

 

• Fler jobb till unga i välfärden: Genomfört.

• Inkomsttaket i a-kassan ska höjas: Genomfört.

 

NJA – valkrav som bara delvis blivit verklighet.

 

• Stopp för vinstjakt i välfärden: Regeringen har försökt men inte lyckats.

• Resurser till välfärden för att öka bemanningen: Resurser har tillförts. Oklart om bemanningen ökat.

 

NEJ – valkrav som inte blivit verklighet.

 

• Lagstiftning om heltid: Ej genomfört.

• Tredelad föräldraförsäkring: Ej genomfört.

• Lagstiftning om nattis i alla kommuner: Ej genomfört.

• Kravet för att få ersättning från den inkomstrelaterade försäkringen återgår till det som gällde fram till 2007: Ej genomfört.

• Skatteavdrag för a-kasseavgiften: Ej genomfört (S-kongressen beslutade detta men var inte med i höstbudgeten.)

 

Research: Mats Gustafsson Hedenström och Catarina Berglund

Foto: Colourbox