Vad är det för bok?

– Det är en inspirationsbok som syftar till att ge barn och vuxna hopp om att det går att förändra världen tillsammans. Jag upplever att många unga inte får kunskap om de kamper som har lett till dagens rättigheter. Så det är en sorts folkbildning, en kampbildning som vill visa att det är roligt att förändra världen ihop. Att man inte är ensam om att se att det finns problem och att man kan gå samman och förändra.

Vem är den tänkt för?

– Alla generationer kan läsa den och jag tror att den fungerar bra att utforska tillsammans över generationsgränserna.

Boken driver en politisk linje och är inte direkt objektiv. Funkar det i en barnbok?

– Jag får se hur det funkar! Men allt är politiskt. Att inte berätta för barn om vinstdriven skola eller om allas rättigheter är också ett politiskt ställningstagande. Sedan tror jag att vuxna kan bli provocerade över att barn får höra obehagliga sanningar eller åsikter, men barn är oerhört kompetenta att föra den sortens samtal.

Behöver vi lära oss att vara rebeller?

– Det tror jag verkligen att vi behöver. Att veta att det finns saker att göra för att förändra, att det går att hitta lösningar. Jag tror vi föds som rebeller, men att vi sedan blir passiviserade genom uppfostran och de strikta ramarna i skolan.

Du lär ut slagord och rebellramsor som ska vrålas för att förändra världen. Vilken är din favorit?

– Det är ”Tiden är mogen – all makt åt skogen”. Jag blir lycklig av den! Det blir ett annat perspektiv. Om skogen hade en röst och barnen hade en demokratisk röst, vad skulle de rösta på? Det vänder på perspektiven, vilka har makt och varför?

Är det någon särskild person du rekommenderar att läsa boken?

– Alla som inte tror att de kan påverka världen. De kan öva sin vrålröst med den här boken. Spontant tänker jag också på min mamma. Jag har inte växt upp i en aktivistisk familj så hon har inte sett den sidan av mig.

Kajsa Bornedals bok heter ”Rebellens nybörjarbok – konsten att låta tillsammans” (Leopard förlag).