Vi har mycket att tacka dagens äldre för och vi har särskilt mycket att tacka er kommunalare. Det är ni – barnskötare, brandmän, stödpedagoger, undersköterskor och truckförare – som håller igång det svenska samhället. Vi socialdemokrater kommer alltid prioritera satsningar på vanligt folk framför skattesänkningar. För oss är det därför självklart att de som varit med och byggt upp vårt land ska ha en bra pension.

Men en konsekvens av den förra regeringens skattesänkarexperiment är att pension plötsligt beskattades hårdare än lön. Det är principiellt fel, djupt orättvist och skapar klyftor. Därför har vi successivt börjat avskaffa pensionärsskatten och den är nu borta för alla pensionärer med inkomster upp till 17 000 kronor per månad. Socialdemokraterna har också gett ett tydligt löfte: senast 2020 ska skatteklyftan vara helt borta.

På senare tid har flera oppositionspartier börjat prata om att de också vill få bort extraskatten. Men de nämner aldrig att det är deras fel att den överhuvudtaget finns. Inte heller är de öppna med att de vill göra exakt samma sak igen. Moderaterna kallar det ett sjätte jobbskatteavdrag, men det kan också kallas för en ny pensionärsskatt eller 22 miljarder i skattesänkningar för de som redan har. På samma sätt föreslår även Sverigedemokraterna skattesänkningar för de riktigt rika – den som tjänar 100 000 kronor per månad skulle varje år få en sänkning med nästan 50 000 kronor.

När svensk ekonomi går som tåget ska det också synas i plånboken, även för dem som har lämnat arbetslivet. I år har vi därför höjt bostadstillägget för 300 000 pensionärer och sänkt skatten för 1,5 miljoner pensionärer. Sammanlagt betyder det att Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad, jämfört med när den borgerliga regeringen satt vid makten.

Det är bra, men fortfarande är det många som har det tufft. Inte sällan är det Gunvor 85 år vars make har gått bort. Äldre ensamstående kvinnor är ofta de pensionärer som har det absolut tuffast. Därför är regeringen fast beslutna att göra kraftiga förbättringar för de som har lägst pensioner. Nyligen presenterades en utredning om ett nytt grundskydd. De med låga pensioner måste få en ökad trygghet. Paketet skulle göra att de som har det svårast får upp till 1 300 kronor mer i månaden, stor skillnad för dem med tunna plånböcker. Ingen ska behöva ha en klump i magen för att betala hyran.

Men för att få en bra pension krävs också att vi får till ett hållbart arbetsliv. Du ska inte bli sjuk av ditt arbete och alla ska hålla hela vägen fram till pension. Därför behövs det rejäla arbetsmiljölyft inom välfärden. Ska vi kunna ha en välfärd i världsklass måste undersköterskorna, barnskötarna och vårdbiträdena få fler kollegor och en bättre arbetsmiljö. Dessutom måste vi sätta stopp för ofrivilliga deltider – det är en av de främsta orsakerna bakom en låg pension. Heltid ska vara en rättighet. Det arbetet har vi påbörjat ute i socialdemokratiskt styrda kommuner. Och nästa mandatperiod har vi lovat att ta flera viktiga steg. Vi har lagt ett arbetsmiljölöfte. Delade turer ska bort – de är ett oskick som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Fasta tjänster ska vara norm – visstider ska inte staplas på varandra. Tjänster ska inte hyvlas – din arbetsgivare ska inte kunna skära ner din arbetstid på eget bevåg.

Vi vill ha ett samhälle som håller ihop – inte dras isär. Vi vill ha ett samhälle där de äldre är trygga och kan leva ett gott liv och där du som jobbar kan se fram emot pensionen med trygghet och framtidstro. Det kommer Socialdemokraterna alltid arbeta för. Det tycker vi helt enkelt att Sveriges pensionärer och arbetare har förtjänat.

 

Annika Strandhäll (S),
socialminister