I den fiktiva kommunen Lafors finns chansen att den tyska lågpriskedjan Superbilly etablerar sig. Nu gäller det att sälja in Lafors. Man har en månad på sig men kulturbudgeten är redan använd. Musse i kommunledningen får idén att ge uppdraget till skolungdomar, att med sina mobiler filma sitt Lafors.

Filmen huvudkaraktärer, två tonårstjejer, som båda har föräldrar med utländsk bakgrund, ger sig ut och filmar allt de ser. Men resultatet är inte vad de ansvariga tänkt sig och de beslutar anlita ett proffs i stället. Tjejerna fortsätter dock filma och två väsensskilda verklighetsbilder växer fram.

Manuset som Pichler skrivit ihop med författaren Jonas Hassen Khemiri är briljant. Filmen är både rolig, sorglig, upplyftande och nedslående på samma gång.

Efter debutsuccén med Äta, Sova, Dö befäster här Gabriela Pichler sin position som en av filmsveriges starkaste politiska röster. Hon skildrar allt med en otroligt skarp blick, och klarar av att ha flera perspektiv samtidigt som både rymmer klass, globalisering, etnicitet och feminism.

Vid Göteborgs filmfestival i slutet av januari fick filmen pris som bästa nordiska film.

Och när filmåret så småningom summeras, skulle det förvåna mycket om inte Amatörer anses vara årets bästa svenska film.