Förslaget kan ge arbetsgivaren möjlighet att välja och vraka bland fackförbund när det är dags att skriva kollektivavtal, något som istället borde vara upp till de anställda.

Även om Ylva Johansson ”bara” vill öppna upp en hamn, där arbetsgivaren lockoutar personalen eftersom man ogillar det fackförbund som majoriteten av de anställda tillhör, finns det en stor risk att det kommer påverka hela fackföreningsrörelsen.

I bästa fall hade vår arbetsmarknadsminister bara otur när hon tänkte, kanske glömde hon hur många fackligt anslutna det finns bland de egna väljarna. I värsta fall handlar det om att offra fackliga rättigheter för att kunna skaffa sig nya, borgerliga, vänner efter valet.

En sak är i alla fall säker. Även en vänsterpartist kan förstå att det här inte är vad socialdemokratiska gräsrötter önskar.

Den föreslagna inskränkningen skulle öppna för att fler arbetsgivare ägnar sig åt ”avtalsshopping”, alltså att man väljer ett avtal som är ”billigare” och ställer olika fackliga organisationer mot varandra.

Risken växer då också för att arbetsgivare bidrar till startandet av egna, medgörliga, fackförbund som de kan teckna fördelaktiga avtal med.

Vi behöver snarare stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden idag.

Inte angripa en grundläggande rättighet för ett fritt och välorganiserat arbetsliv.

Med det här förslaget kommer Socialdemokraterna stå armkrok i valrörelsen med Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna.

Det finns starka krafter som vill minska anställdas inflytande och försvaga arbetarrörelsen.

I Sveriges riksdag finns det idag fem borgerliga partier, Socialdemokraterna måste nu välja sida. Vill de bli ett sjätte borgerligt parti, ett sånt som slåss för högre hyra och lägre lön? Eller ska man vara arbetarnas röst i den lagstiftande församlingen?

Om S väljer att gå till val på inskränkt strejkrätt finns Vänsterpartiet kvar att rösta på för alla som fortfarande vill kämpa för bättre villkor!

 

Peter Stenfors
Kock

Erika Murga
Vårdbiträde

Robert Mjörnberg
personlig assistent

Ulrika Mårtensson
Rådgivare

Johan Engman
Kock

Christina Bäck
barnskötare

Lars Bäck
f.d. bussförare

Khurshid Chowdhury
vårdare

Jösses Sandberg
personlig assistent

Samtliga från Kommunalvänstern Stockholm