Hon är lite försenad till puben där kväll­ens stand up-föreställning ska hållas. I dag var det stressigt att komma iväg från jobbet på Årstaskolan där Kirsty Armstrong arbetar med förskoleklass­en och årskurs ett. I hämtningsstöket glömde hon kvällens manus.

– Men det är ingen fara, jag kommer ihåg en del av det och får improvisera resten, säger Kirsty Armstrong lugnt när hon kommer in på den varma puben från vinterkylan där ute.

I kväll är hon en av de kvinnliga komiker som uppträder på ”Women’s Wednesday” som hålls i en pubkällare i Stockholm, en stand up-föreställning där bara kvinnliga komiker står på scen. I källar­lokalen är det fortfarande nersläckt, förutom ett par strålkastare som lyser på en ensam mikrofon på scenen. Om en liten stund kommer publiken att ta plats på de tomma stolarna.

Att gå från jobbet på Årstaskolan för att några timmar senare stå på en strålkastarbelyst scen kan verka som två olika världar. Men Kirsty Armstrong menar att det finns en hel del likheter mellan hennes två roller: som komiker gäller det att vara flexibel och kreativ, egenskaper som också krävs hos en barnskötare.

–  Samma lösning kommer inte att fungera för alla barn. Då gäller det att tänka utanför boxen. Det är precis det du gör som komiker. Samtidigt är det mycket som skiljer mina två yrken åt. På jobb­et är jag helt till för barnen, men på scenen gör jag som jag vill. Det är en frihetskänsla, säger Kirsty Armstrong.     

Inspirationen till sina manus hämtar hon till stor del från jobbet som barnskötare. Och en del av skämten är faktiskt tagna rakt ur hennes egen vardag. Som skämtet om att barnen redan frågar om hennes streck i pannan, vilket gjorde att hon upptäckte sin första rynka.

– Barn är ju så roliga! De säger precis vad de tycker och de bryr sig inte om konsekvenserna. Sådant kan bli väldigt komiskt på scen, säger Kirsty Armstrong.

Intresset för stand up växer på många håll i Sverige, det startas ständigt nya stand up-klubbar och nya komikerstjärnor tänds. Kirsty Armstrong tror att stand up-komiken kan fylla en större funktion än att bara vara ett sätt att roa sig.

– Det finns ett stort värde i att människor möts och skrattar tillsammans. Det blir ett sätt att kunna hantera den oro för samhället och omvärlden som kanske många känner, säger hon.

Källarlokalen börjar fyllas av människor och ett mjukt sorl av röster. Det ligger en förväntansfull stämning i luften. I kväll är det många kvinnor i publiken, men så ser det oftast inte ut. Den svenska stand up-scenen domineras av män, både på scen­en och i publiken. Som kvinna och stand up-komik­er tillhör Kirsty Armstrong en minoritet. Fast det är något som håller på att förändras, menar hon.

–   Det kommer nya kvinnliga komiker hela tiden och vi stöttar varandra. Men jag tror också att det behövs fler kvinnor i publiken för att kvinnliga komiker ska våga ta plats. Stand up handlar mycket om att kunna relatera till humorn, och det är inte så lockande för kvinnliga komiker att gå upp på scen inför en publik med enbart män.

”Första gången kändes det som att jag skulle få en hjärtattack.”

Nu har publiken satt sig till rätta på stolarna. Alldeles snart kommer Kirsty Armstrong att stå ensam där uppe på scenen. Men nervositeten då, hur hanterar hon den?

– Första gången kändes det som att jag skulle få en hjärtattack, jag skakade av nervositet och adrenalin. Men efteråt var det en häftig känsla, det är lite som att bli hög på livet utan att behöva hoppa fallskärm. Jag tror att jag blivit modigare och mer orädd i vardagen sedan jag började med stand up.

Så går hon upp på scenen och greppar vant mikro­fonen. Föreställningen kan börja.  

Kirsty Armstrong

Yrke: Deltidskomiker och barnskötare på Årstaskolan i Stockholm.

Ålder: 26 år.

Antal år som stand up-komiker: Drygt ett år.

Skrattar åt: Obskyr humor och obekväma situationer!

3 tips till dig som vill börja med stand up

1. Hitta det komiska i din egen vardag. Utgå från dig själv när du skriver dina skämt.

2. Skriv ner ett cirka tre minuter långt manus med skämt och testa dem på en stand up-klubb för nybörjare.

3. Gå en stand up-kurs!