”Jag var 16 år, gick första året på Naturbruksgymnasium hästinriktning och skulle ha praktik. Praktiken var obligatorisk och viktig för betyg och omdömen. Jag fick äran att vara på ett stort travstall hos en travtränare, känd inom branschen med ett gott rykte. Han var 45 år, gift och ansvarig för att betygsätta mig och ge feedback till gymnasiet om mitt uppförande. Det dröjde inte många dagar innan han först tafsade på mig. Han menade på att alla ”hans” tjejer lyckas inom branschen om man gick med på vissa saker på lunchrasterna”. 

”Jag jobbade på en gård som tränare och vid ett tillfälle efter en fest där alla från gården och granngårdarna var med så blev jag plötsligt själv med en av männen. Vi hade båda druckit men han var betydligt mer berusad än jag. Han var en av de jag alltid haft stor respekt för och han var social och trevlig så jag kände mig inte otrygg. Han började tjata om sex och jag sade nej. Det blev mer och mer obehagligt och till slut var det som att jag gav upp. Det som skedde var en våldtäkt men det tog tid för mig att inse det då jag ju inte skrek eller slogs. Jag bara slutade att göra motstånd. Dagen efter kom han förbi stallet, var som vanligt och gav mig ett sexpack öl. Jag skämdes varje gång jag stötte på honom efter det. En skam som följt mig hela livet. Jag var bara 17 år och han var 30. Jag har aldrig berättat för någon…”

”Vi har sökt oss till stallet och hästarna för att vi älskar sporten och livet med hästar, men här finns många som i makt av sin position sextrakasserar, utnyttjar och förnedrar oss, våra systrar och döttrar. Detta måste få ett slut!” skriver kvinnorna i uppropet #visparkarbakut.

– Jag är på sätt och vis glad över att det här uppropet kommer. Även om man vet att det förekommer sexuella trakasserier blir man chockad när man läser vissa berättelser. Nu får det vara slut med både verbala och fysiska trakasserier, säger Anja Westberg, Kommunals ombudsman för medlemmar inom hästnäringen. 

Anja Westberg

– Det finns ingen bransch där det här inte förekommer, det har ju de senaste veckorna visat. Det har med makt att göra. Och har du dåliga anställningsförhållanden är det ännu värre, då är det svårare att säga nej av rädsla att förlora jobbet. Det är bra att vi redan är på banan tillsammans med alla stora organisationer inom näringen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Här är vittnesmålen i #metoo

Inom hästbranschen har arbetet mot sexuella trakasserier redan startat. Precis innan #metoo drog över världen och kvinnor inom bransch efter bransch vittnade om övergrepp påbörjade Kommunal arbetet. Redan i september träffade Kommunal Skogs- & Lantarbetsgivareförbundet, SLA och Almega för att prata om hur de kan arbeta mot övergrepp.

– Branschen är helt klart med på banan och vi har beställt en förstudie för att få förslag på hur vi kan arbeta med det här. Det blir ett könsneutralt material. Även om tjejer oftast är de utsatta förekommer det också att män blir trakasserade. Vi kör igång med en workshop i februari, säger Anja Westberg.

Också Lenita Granlund, andre vice ordförande Kommunal, menar att de osäkra arbetsvillkoren inom hästsporten gör de anställda där extra utsatta.

Lenita Granlund

– Jag hade hästbranschen som mitt avtalsområde tidigare och fick ofta höra berättelser om vad anställda utsatts för. Tyvärr gjorde tystnadskulturen att vi ofta fick höra efteråt när de slutat.

Kvinnorna som skrivit under #visparkarbakut listar tre krav:

1. Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nervärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten.

2. Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

3. Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.

– Jag hoppas och tror att uppropen landar i en förändring. Att frågan får fokus och att förövarna tvingas förstå att detta uppmärksammas och inte är okej. Att både vi och hästbranschen redan är på banan mot trakasserier är ett bra steg på vägen, säger Anja Westberg.

Här kan du läsa fler vittnesmål.